Jak připravit avokádovo-oříškovou nutellu bez cukru | recept
Jak připravit avokádovo-oříškovou nutellu bez cukru | recept. Kupovaná nutella je bohužel plná nezdravých ingrediencí, je složená z velkého množství palmového oleje a bílého cukru. Pokud si nutellu rádi sem tam dopřejete namazanou na čerstvém pečivu nebo jen tak, máme pro Vás recept na mnohem zdravější a dietnější avokádovo-oříškovou nutellu bez cukru. Postup je velmi jednoduchý a výsledná chuť je opravdu skvělá.
Co je potřeba
- 1 zralé avokádo
- 1 zralý banán
- 2 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce kakaa (nejlépe nepraženého, ale postačí i obyčejné)
- 2 lžíce medu
- 100 g lískových oříšků
Krok 1
Zdravá nutella obsahuje avokádo, které je zdrojem kvalitních tuků, vitamínů skupiny B, vitamínů C, E a K, mědi, železa, draslíku, hořčíku a mnoha dalších cenných látek. Je také bohaté na bílkoviny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Díky avokádu Vám tato nutella nezvýší cholesterol, naopak jej snižuje.
Nepražené kakao seženete v prodejnách se zdravou výživou nebo na internetu. Vzhledem k tomu, že se při výrobě tepelně neupravuje, zachovává si tak mnohem více živin než pražené kakao. Je také plné energie a skutečně kakaové chuti.
Krok 2
A jaký je postup?
Nejprve na pánvi nasucho opražíme lískové oříšky. Následně je nasypeme do mixéru a rozmixujeme je na co nejjemnější pastu. Může to chvíli trvat, je také nutné hmotu v mixéru občas promíchat.
Krok 3
Poté k oříškům přidáme na kousky nakrájené měkké avokádo a zralý banán, vše opět promixujeme. Nakonec vmixujeme kokosový olej, kakao a med. Nutella by měla mít hladkou konzistenci.
- Nutellu můžete jíst samotnou, namazat ji na pečivo, palačinky či lívance, dá se použít do moučníků, cukroví apod.
- Jestliže nutellu nesníte na posezení, můžete ji umístit do lednice, kde Vám vydrží až týden.
- Místo medu můžete použít stévii, březový cukr či rostlinný sirup.