Jak připravit pomazánku a pěnu z tvarůžků | recepty
Pomazánka a pěna z tvarůžků | recepty. Tvarůžky, sýr s velmi výraznou vůní, netřeba představovat, každý je zná. Jedná se o zrající nízkotučný sýr, jehož základem je tvaroh smíchaný se solí. Tvarůžky obsahují jen malé množství tuku, ale jsou bohaté na bílkoviny (mají jich přibližně o třetinu více než hovězí maso, oproti vepřovému téměř dvojnásobek). Jejich nevýhodou je charakteristická vůně, kterou někteří špatně snášejí a konzumaci tvarůžků odmítají. V tvarůžkových pomazánkách, na něž vám nabízíme recept, se vůně „schová“ a výsledkem je chuťově výrazná směs.
Co je potřeba
Pomazánka z tvarůžků:
- 50 g másla
- 100 g olomouckých tvarůžků
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- 1 menší cibule
- červený paprikový lusk
- 2 lžičky sladké papriky
- sůl
- nať jarní cibulky
Pěna z olomouckých syrečků:
- 100 g tvarůžků
- 50 g másla
- 5 PL mléka
- 3 stroužky česneku
- 3 PL majolky
- sůl podle potřeby
Krok 1
Tvarůžková pomazánka má výraznou chuť, hodí se na chléb nebo pečivo. Nemusíte syrečky ve složení prozradit, většina konzumentů je nepozná. Chuťovky s touto pomazánkou jsou oblíbené jako pohoštění k pivu. Příprava je jednoduchá a rychlá.
Krok 2
Pomazánka z tvarůžků
Změklé máslo v misce utřete se solí, sladkou paprikou a hustou smetanou. Přidejte syrečky nastrouhané na hrubším struhadle, očištěnou papriku a cibuli nakrájené na kostičky. Dobře promíchejte, případně dochuťte a nechte chvilku odpočinout v chladu. Podávejte s natí jarní cibulky. Podle vlastní chuti ozdobte okurkou, paprikou, rajčetem.
Krok 3
Pěna z olomouckých syrečků
Tvarůžky rozmixujte s mlékem, nebo je umelte, přilijte mléko a nechte ho vsáknout. Změklé máslo utřete s prolisovaným česnekem a majolkou do pěny. Následně přidejte tvarůžkovou směs a vymíchejte. Pěnu můžete dále podle potřeby osolit. Přeji dobrou chuť!