Jak připravit květákové kari | recept
Květákové kari | recept. Kari nemusíte vždy připravovat z kuřecího masa, výborně chutnají i bezmasé varianty. Vyzkoušejte třeba květákové kari podle našeho receptu. Postup je velmi rychlý a jednoduchý a výsledkem budete jistě mile překvapeni. Navíc se díky květáku a dalším ingrediencím jedná o zdravý bezmasý a přirozeně bezlepkový pokrm.
Co je potřeba
- 1 lžíce olivového nebo kokosového oleje
- 1 lžička kari pasty
- 1 cibule
- 400 ml kokosového mléka
- 2 brambory
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- 1/2 květáku
- limetková šťáva na dochucení
- sůl, pepř, kari koření
- čerstvé bylinky (např. koriandr)
Krok 1
Květák je velmi zdravá košťálová zelenina, která je zdrojem betakarotenu, vitamínu C a E, vitamínů skupiny B, vápníku, manganu, draslíku, železa, hořčíku a mnoha dalších cenných látek. Květák obsahuje pouze malé množství sacharidů a kalorií. Je také dobře stravitelný a napomáhá trávení.
Květák má celou řadu léčivých účinků. Mimo jiné slouží jako prevence rakoviny, má močopudné účinky, pomáhá při kardiovaskulárních onemocněních a při onemocněních ledvin, artritidě, dně a otocích.
Krok 2
A jaký je postup?
Brambory oloupeme, omyjeme a spolu s květákem nakrájíme na plátky.
Krok 3
V pánvi rozpálíme rostlinný olej a opečeme na něm kari pastu. Přidáme cibuli a česnek nakrájené na jemno a osmažíme je.
Krok 4
Poté přisypeme pokrájené brambory a květák a ochutíme je solí, pepřem a kari kořením, vše důkladně promícháme.
Krok 5
Následně přilijeme kokosové mléko a zeleninu dusíme pod pokličkou do měkka. Nakonec kari dochutíme cukrem a limetkovou šťávou.
Krok 6
Květákové kari podáváme s dušenou rýží basmati, s indickým chlebem naan nebo s plackami čapátí.
- Do květákového kari můžete přidat také rybí omáčku nebo čerstvý zázvor.
- Část kokosového mléka lze nahradit zeleninovým vývarem.
- Kari pasty se vyrábějí v několika variantách. Je složena z mletých zelených či červených chilli papriček, citronové trávy, česneku, šalotky, soli, kmínu a dalších ingrediencí dle druhu kari pasty (např. kurkumy, limetky, galangy, koriandru, apod.).