Jak připravit krémovou batátovou polévku | recept
Krémová batátová polévka | recept. Batáty neboli sladké brambory mají v kuchyni mnohostranné využití, navíc obsahují více cenných látek než obyčejné brambory. Batáty se dají mimo jiné zapékat, plnit, můžete je použít jako přílohu nebo z nich uvařit výbornou polévku. Postup, jak připravit krémovou batátovou polévku, naleznete v následujícím článku.
Co je potřeba
- 1 větší batát
- 1 velká nebo 2 malé mrkve
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
- 1,2 litru vody či zeleninového vývaru
- 100 ml rostlinné smetany
- sůl, pepř, čerstvé bylinky
Krok 1
Batáty jsou hlízy povijnice batátové, která pochází ze Střední Ameriky. Patří mezi nejlepší zdroje sacharidů. Obsahují také více vlákniny, vitamínu C a méně sacharidů a kalorií než klasické brambory. Dále v nich naleznete obrovské množství vitamínu A, vitamín B6, vitamín K, vápník, hořčík, draslík a další cenné látky.
Díky obsahu těchto látek pomáhají batáty zvyšovat obranyschopnost organismu, působí jako prevence před vznikem rakoviny, podporují trávení, stabilizují hladinu cukru v krvi, zlepšují zrak, stav kostí, vlasů, nehtů a pokožky, uklidňují nervy, atd.
Krok 2
A jaký je postup při přípravě krémové polévky?
Batát a mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Na kokosovém či olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, poté přidáme kousky zeleniny a ze všech stran ji opečeme.
Krok 3
Následně vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a zeleninu uvaříme doměkka. Trvá to asi půl hodiny. Měkkou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Polévku zjemníme rýžovou či sojovou smetanou a dochutíme ji solí, pepřem a čerstvými bylinkami.
Krok 4
Polévku je možné podávat zdobenou čerstvými bylinkami, trochou smetany, praženými semínky nebo s krutony. Přeji dobrou chuť!
- Do polévky můžete přidat také mletý či sušený zázvor a kari koření.
- Místo mrkve můžete použít dýni nebo jinou zeleninu.
- Chuť polévky je možné zvýraznit přidáním trochy citronové šťávy.