jaktak.cz

Jak připravit salát z čerstvého špenátu | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak připravit salát z čerstvého špenátu | recept. O špenátu je známo, že je velmi zdravý. Pokud jej nemusíte v tepelně upraveném stavu, vyzkoušejte salát z čerstvého špenátu podle našeho receptu. Salát poslouží jako příloha i jako lehká večeře. Jeho příprava je opravdu velmi rychlá a jednoduchá. Dozvíte se také, jaké cenné látky špenát obsahuje.

Co je potřeba

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 1 svazek ředkviček
  • 1/2 salátové okurky
  • strouhaný sýr na posypání (např. parmezán, niva či gouda)

Na zálivku budeme potřebovat:

  • 6 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku medu
  • sůl a pepř dle chuti

Krok 1

Čerstvý listový špenát je zdrojem antioxidantů, fytohormonů, řady vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K), minerálů (draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor atd.). Díky obsahu těchto látek má špenát blahodárné účinky na lidské tělo. Mimo jiné zlepšuje funkci srdce a mozku, posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá proti stresu, má příznivý vliv na stav pokožky, kostí a zubů, zrychluje metabolismus, napomáhá krvetvorbě atd.

Krok 2

A jaký je postup při přípravě špenátového salátu?

Špenátové listy důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Ředkvičky a okurku taktéž očistíme, omyjeme a poté je nakrájíme na tenké plátky.

Krok 3

Zeleninu vložíme do mísy a zalijeme ji zálivkou připravenou smícháním všech uvedených ingrediencí.

Krok 4

Poté již stačí pouze posypat salát strouhaným sýrem. Nakonec vše velmi dobře promícháme a můžeme podávat.

  • Špenát si také snadno vypěstujete na zahradě. Špenát poté díky nižší míře hnojení při domácím pěstování neobsahuje tolik dusičnanů.
  • Obsah dusičnanů lze zredukovat také vykrájením řapíků u jednotlivých listů špenátu.
  • Do špenátové salátu můžeme přidat i jiné druhy zeleniny, čerstvé bylinky či jarní cibulku.
  • Ke špenátu se skvěle hodí také různé druhy ovoce, červená řepa a kozí sýr.

Čerstvé listy co nejdříve zpracujte, na vzduchu rychle vadnou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-salat-z-cerstveho-spenatu-recept.html