Jak funguje předplatné zeleniny neboli komunitou podporované zemědělství (KPZ)
Láká vás představa pravidelného přísunu zeleniny a dalších zemědělských produktů? Zajímá vás, kdo vypěstoval potraviny, které si dáváte na talíř? Hlavní myšlenkou komunitou podporovaného zemědělství je navázání přímé spolupráce mezi zemědělci a jejich zákazníky. Spotřebitelé získávají čerstvou zeleninu přímo od místních farmářů. O tom, jak tento systém funguje a jak se stát jeho členem, se dozvíte v našem článku.
Krok 1
Komunitou podporované zemědělství (KPZ) znamená přímé sdílení nákladů, rizik a výnosů ze zemědělství mezi komunitou osob a místním zemědělcem. Přímý vztah bez prostředníka mezi spotřebiteli a drobným zemědělcem je založen na smlouvě o partnerství. Vzniká tedy oboustranně výhodná spolupráce, která spotřebiteli zajišťuje pravidelnou dodávku čerstvých potravin po celou sezónu a farmáři zase jistotu odbytu a spravedlivé ocenění jeho práce.
Krok 2
Spotřebitelé zapojení do systému KPZ nejsou jen pasivními odběrateli potravin. Mohou aktivně ovlivňovat nabídku i způsob produkce potravin. Není ničím neobvyklým, že v KPZ probíhají exkurze, návštěvy a brigády na farmu, která skupinu zásobuje. Nejčastěji KPZ funguje tak, že si skupina zákazníků předplatí u drobného zemědělce ve svém okolí na několik měsíců předem podíl produktů z farmy – především zeleninu případně ovoce, může se však jednat také o mléčné výrobky, vejce, maso atd.
Krok 3
Příjem nových členů do již fungujících skupin KPZ nebo zakládání a vznik nových KPZ skupin probíhá zpravidla před zahájením sezóny, tedy v měsících únor, březen, mnohdy je možné se připojit i během dubna. Každý zákazník zaplatí za jednu sezónu zemědělci od 2500 Kč do 9500 Kč v závislosti na velikosti a složení konkrétních podílů, množství zeleniny v jednom podílu se pohybuje okolo 5 kg. Odběratelé na sebe berou riziko, že při neúrodě o své předem zaplacené peníze přijdou, podle zkušeností k tomu však nikdy nedošlo, spíše se mění zastoupení zeleniny podle toho, které se urodilo více a které méně. Zemědělci mají díky platbě předem jistotu odbytu a možnost investovat peníze do rozvoje svého hospodaření.
Krok 4
Spotřebitelé si dle podmínek konkrétní KPZ skupiny vyzvedávají každý týden či čtrnáct dní své předplacené podíly na konkrétním odběrném místě (většinou ekologická nebo mateřská centra, kavárny apod.). Často se členové aktivně zapojují při vydávání podílů například pravidelnými službami a úklidem. O hladký chod se starají dobrovolní koordinátoři skupin.
Krok 5
Myšlenka komunitou podporovaného zemědělství k nám přišla ze zahraničí. Vůbec první skupiny vznikly v 60. letech v Japonsku po problémech s kontaminací potravin průmyslovými látkami. V současné době je KPZ rozšířeno v USA, Francii, Velké Británii a dalších nejen evropských zemích.