Jak připravit quinou s kuřecím masem a zeleninou | recept
Quinoa s kuřecím masem a zeleninou | recept. Merlík chilský neboli quinoa je obilovina pocházející z Jižní Ameriky. Je přirozeně bezlepková a navíc obsahuje celou řadu cenných látek. V současné době se již dá koupit nejen v prodejnách zdravé výživy či na internetu, ale také v některých supermarketech a to dokonce v bio kvalitě. Pokud nevíte, co si z quinoy připravit, můžete pro začátek vyzkoušet jednoduché „rizoto“ z quinoy s kuřecím masem a zeleninou.
Co je potřeba
- 200 g syrové quinoy
- 400 g kuřecích prsou
- čerstvá či mražená zelenina (např. paprika, hrášek, brokolice, mrkev apod.)
- sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé nebo sušené bylinky
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- trocha olivového oleje
- voda
Krok 1
Quinoa je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, antioxidantů a vitamínů. Z minerálů pak obsahuje hořčík, mangan, měď, železo a zinek.
Existují stovky různých druhů, avšak v našich obchodech se nejčastěji setkáte s bílou, černou nebo červenou quinoou. Bílá quinoa má nejjemnější chuť, červená se vyznačuje zemitou a ovocnou chutí, černá pak chutná vydatně a zemitě (má navíc silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti).
Krok 2
A jaký je postup?
Quinou dobře propláchneme a poté ji uvaříme dle návodu. Obecně se vaří 1 díl quinoy ve 2 dílech osolené vody asi 10–15 minut.
Krok 3
V pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky a přidáme je k cibuli a česneku.
Krok 4
Maso opečeme ze všech stran, přidáme nakrájenou zeleninu a nakonec přilijeme trochu vody a podusíme maso doměkka. Poté vše dochutíme solí, pepřem a dalším oblíbeným kořením a bylinkami.
Krok 5
Nakonec už jen do masové směsi vmícháme připravenou quinou a promícháme ji. Quinou podáváme s čerstvou zeleninou, „rizoto“ chutná skvěle za tepla i za studena.