Jak připravit brokolicový salát | recept
Jak připravit brokolicový salát | recept. Z brokolice nemusíte připravovat pouze placičky nebo polévku a jiné teplé pokrmy. Vyzkoušejte salát z vařené brokolice a další zeleniny podle našeho návodu. Tato vitamínová bomba dodá vašemu tělu dostatek látek pro boj s chřipkou či nachlazením. Samozřejmě si brokolicový salát můžete připravit kdykoliv, jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá.
Co je potřeba
- 1 brokolice
- 1 větší mrkev
- 1 malá červená cibule (případně jarní cibulka)
- 2 rajčata
- 1 kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce majonézy
- sůl, pepř, čerstvé bylinky
Krok 1
Brokolici rozebereme na malé (přibližně stejně velké) růžičky, které důkladně omyjeme. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství hodně osolené vody. Do vroucí vody následně vhodíme růžičky brokolice a vaříme je zhruba 1 až 2 minuty. Všechny růžičky by měly být ponořené. Brokolici poté ihned přecedíme a růžičky rychle ponoříme do misky s ledovou vodou. Pomoci si můžeme kostkami ledu. Po 30 sekundách brokolici opět scedíme.
Krok 2
Poté již stačí jen oloupat mrkev a nastrouhat ji nahrubo, nakrájet rajčata na malé kousky a cibuli nadrobno. Vše nasypeme do mísy, přidáme blanšírovanou brokolici a vše dochutíme dipem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Krok 3
Dip připravíme smícháním zakysané smetany s majonézou, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a čerstvými bylinkami. K zelenině se hodí třeba rozmarýn, bazalka, pažitka, saturejka, mateřídouška, tymián, ale klidně také máta či meduňka.
Krok 4
Vše v míse důkladně promícháme. Brokolicový salát podáváme třeba s celozrnným pečivem nebo klidně jako přílohu k masu.
- Brokolicový salát můžete obohatit šunkou, sýrem nebo natvrdo uvařenými vejci.
- Jogurtový dip lze nahradit citronovou či octovou zálivkou z jablečného či vinného octa.
- Brokolici můžete snadno připravit také v páře.
- Zeleninu můžete obměňovat podle svých chutí a možností.