Jak nakupovat a skladovat vejce | rady a tipy
Jak nakupovat a skladovat vejce | rady a tipy. Velikonoce jsou obdobím, kdy se ve zvýšené míře konzumují vejce. Vejce nemusejí být jen slepičí, setkat se můžete i s křepelčími, husími i kachními. Poslední dvě jmenované se však neprodávají v obchodní síti. V našem článku se tedy zmiňujeme pouze o vejcích od slepic. Pojďme si připomenout některá doporučení a rady, kterými bychom se měli při nákupu a následném skladování vajíček řídit.
Krok 1
Vejce v obchodech musí mít neporušenou skořápku a být řádně označeny. Na skořápce je vyznačen kód, který odkazuje na způsob chovu, zemi původu a registrační číslo chovu. Na prvním místě kódu je 0, nebo číslo 1, 2, 3. Nulou se značí vejce z ekologického chovu, jedničkou volný výběh, dvojkou hala a trojkou klecový chov. Následuje označení země původu (CZ, PL, SK, DE atd.) a registrační číslo chovu. Na krabičce je mimo jiné povinný údaj o tom, jak vejce skladovat, době použitelnosti, jakostní třídě a hmotnostní skupině – S, M, L, XL. Vejce S váží méně než 53 g, M váží v rozmezí 53-63 g, L 63-73 g a XL váží více než 73 g.
Pozn. Pokud vaříte podle receptů v časopisech a kuchařkách, mějte na paměti, že v receptech se uvažuje použití vajec velikosti M.
Krok 2
Vejce mají minimální trvanlivost 28 dní od data snůšky. Na kvalitu ani výživovou hodnotu vajec nemá způsob chovu žádný vliv. Přesto bychom raději měli z etických důvodů co nejméně nakupovat vejce z klecových chovů. Záleží na rozhodnutí každého z nás. Vejce se uchovávají v chladu, nejlépe při teplotě 5–8 °C špičkou dolů. Na širším konci vajíčka je vzduchová mezera, vejce se uskladňuje tak, aby vzduchová mezera byla nahoře. Skladovaným vejcím škodí vlhkost a teplota vyšší než 18 °C. Vajíčka před uskladněním neomývejte vodou, poškodili byste jejich ochrannou vrstvu.
Krok 3
Vejce jsou významnou složkou v lidské výživě. Obsahují množství vitaminu A, D a celou řadu vitaminů skupiny B. Z minerálních látek je to především draslík, fosfor a železo. Vytknout se jim dá jen vyšší obsah cholesterolu, avšak podle lékařských studií je konzumace vajec na zvýšení hladiny krevního cholesterolu diskutabilní. Doporučené množství vaječných žloutků je v rozmezí 2–6 kusů týdně. Traduje se, že vejce s tmavými žloutky jsou chutnější. Není to pravda, mají jen lepší barvu. Hodně sytou barvu mají vaječné žloutky od slepic, které mají přístup k zelené trávě. Barva skořápky je dána plemenem, vejce může mít různé odstíny bílé, hnědé i nazelenalé (Araukány). Hnědá vejce jsou v prodeji nejčastěji, skořápka je pevnější než u bílých vajec.
Krok 4
Nakonec přidám několik rad pro vaření vajec. Vejce před vařením vyndáme na chvilku z chladničky. Omyjeme je pod tekoucí vodou. Chceme-li mít jistotu, že při vaření nepopraskají, propíchneme je na širším konci napínáčkem. Vkládáme je do studené vody a od doby, kdy začne voda vřít vaříme vejce natvrdo 9–10 minut. Uvařená ihned zchladíme. Nevaříme je zbytečně dlouho, povrch žloutků by byl nazelenalý (sirné sloučeniny). Vaříme-li vejce na hniličku, vkládáme vejce do vroucí vody a vaříme 5 minut. Pak rychle zchladíme.
A jak poznáte nezávadné vejce? V 1 litru vody rozmíchejte 10 dkg soli a vajíčka ponořte do vzniklého roztoku. Ta, která klesnou na dno, jsou dobrá, zkažená plavou.
Některé nápady a rady do kuchyně najdete zde:https://www.jaktak.cz/jak-obohatit-jidelnicek-vejci-rady-napady.html