Jak upéct bezlepkové cookies s čokoládou a ořechy | recept
Bezlepkové cookies s čokoládou a ořechy | recept. Ať už dodržujete bezlepkovou dietu z jakéhokoliv důvodu, jistě víte, že je i v dnešní době problém sehnat kvalitní sladkosti bez lepku. Komerční výrobky bohužel často obsahují i nevhodné látky, jako je např. sójová mouka, jež může způsobovat alergie citlivějším jedincům. Není však nic jednoduššího, než si jednoduché a výborné sušenky připravit doma. V následujícím článku naleznete postup, jak upéct bezlepkové cookies s čokoládou a ořechy.
Co je potřeba
- 120 g změklého másla
- 150 g třtinového cukru
- Bio vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
- Špetka soli
- 85 g jáhlové mouky
- 85 g hladké rýžové mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 1 větší vejce
- 100 g kvalitní čokolády
- 100 g ořechů (vlašských, lískových, mandlí, apod.)
Krok 1
Změklé máslo vyšleháme s vejcem, třtinovým cukrem, vanilkovým cukrem a solí do jemné pěny.
Krok 2
Poté vmícháme mouky smíchané s práškem do pečiva a kukuřičný škrob. Vypracujeme husté těsto a přidáme do něj kousky čokolády a ořechů. V případě potřeby přidejte více mouky.
Těsto necháme odpočinout v lednici asi hodinu, lépe se nám s ním bude pracovat dál.
Krok 3
Z těsta pak tvarujeme stejně velké kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem vedle sebe s dostatečnými mezerami. Kuličky nemusíte nijak rozmačkávat, vlivem pečení se samy roztečou a utvoří tak sušenky.
Krok 4
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je asi 15–30 minut. Cookies nechte před sundáváním z plechu a podáváním úplně vychladnout.
- Cookies můžete uskladnit např. v plechové dóze bez přístupu vzduchu, kde Vám vydrží až 3 týdny.
- Bezlepkové cookies můžete připravit i s přidáním jiných ingrediencí – třeba sušeného ovoce, kokosu, slunečnicových a jiných semínek, kakaa apod.