Jak udělat pomazánku z droždí s vejci natvrdo | recept
Pomazánka z droždí s vejci natvrdo | recept. Blíží se nejvýznamnější svátky roku – Velikonoce a tak vám možná přijde vhod recept na zpracování přebytečných vařených vajec. Drožďová pomazánka se většinou připravuje na způsob míchaných vajíček, nabízím odlišný postup. Droždí není v pomazánce tak patrné a tak se některým zdá chutnější, než klasika. Posuďte sami, vyzkoušejte pomazánku z droždí s vejci natvrdo.
Co je potřeba
- 5 natvrdo vařených vajec
- kostka droždí (42 g)
- 1 středně velká cibule
- 50 g másla
- 100 g šunky nebo šunkového salámu
- 30 g strouhanky
- sůl
- mletý pepř
- 125 ml mléka
- pažitka nebo nať petržele
- lžička dijonské hořčice
Krok 1
Nejprve si uvařte vejce natvrdo. Vejce vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Při delším vaření má žloutek nazelenalý okraj, je to estetická vada a způsobují to sloučeniny síry. Vychladlá vejce zbavte skořápky a protlačte kolečkem na krájení. Šunku nebo šunkový salám nakrájejte na kousky.
Krok 2
Na másle osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte kostku rozdrobeného droždí. Míchejte obsah pánve vařečkou, droždí se pomalu rozpustí, začne hnědnout a příjemně vonět.
Krok 3
Správně opečené droždí se spojuje s cibulkou do větších kousků – viz ilustrační fotografie. V tomto okamžiku ho zalijte mlékem a rozvařte. Přidejte sůl a mletý pepř podle chuti.
Krok 4
Do hladké směsi přisypte strouhanku a míchejte, dokud se veškerá tekutina nevstřebá. Pak přidejte připravená vejce, šunku, hořčici a zelenou nať. Promíchejte a můžete podávat s čerstvým pečivem. Pomazánka je ještě lepší studená po uležení.