Jak využít čerstvý fenykl v kuchyni
Jak využít čerstvý fenykl v kuchyni | rady a tipy. Fenyklový čaj, který se užívá proti bolestem bříška u dětí, všichni jistě velmi dobře znáte. Už jste však vyzkoušeli i čerstvý fenykl? V naší zemi není tato zimní zelenina příliš používaná, což je nejspíš způsobeno její zvláštní anýzovou chutí. Pokud jste kolem hlíz fenyklu v obchodě zatím pouze procházeli, zkuste si jej alespoň jednou zakoupit, jedině tak se dozvíte, jestli Vám chutná. V následujícím článku Vám poradíme, jak se dá čerstvý fenykl využít v kuchyni.
Co je potřeba
Viz další kroky
Krok 1
Fenykl obsahuje velké množství vlákniny, vitamíny A a C, vitamíny skupiny B, draslík, železo a další cenné látky. Pomáhá proti obtížím s trávením, bojuje s únavou a menstruačními bolestmi, zvyšuje tvorbu mateřského mléka, má močopudné účinky, usnadňuje odkašlávání, atd.
Krok 2
Vybírejte nejlépe co nejsvětlejší malé bulvy bez známek poškození. Před přípravou pokrmu je třeba fenykl očistit, odříznout dvojici svrchních listů i se sytě zelenými řapíky a vnitřní tvrdou část. Čerstvou nať můžete využít k dochucení i finálnímu dozdobení pokrmu.
Krok 3
A jak čerstvý fenykl v kuchyni využít?
Syrový fenykl nakrájený na velmi tenké plátky lze použít pro přípravu salátů, skvěle se hodí k chuti rajčat, jablek, pomerančů a citronové nebo limetkové šťávy. Můžete přidat také různé druhy listových salátů, okurku, ředkvičky, avokádo, mrkev, celer, cibuli či olivy. Vhodná je také kombinace s modrým plísňovým sýrem. Zálivku pak připravte z již zmíněné citronové nebo limetkové šťávy smíchané s olivovým olejem, solí a pepřem.
Krok 4
Gratinovaný, grilovaný, pečený nebo vařený fenykl (ve vodě či na páře, ochucený máslem) fenykl je možné podávat jako přílohu k masu, rybám či vaječným pokrmům.
Krok 5
Fenykl lze použít pod maso, pro přípravu italského rizota, ale skvěle chutná také s kuskusem, těstovinami, apod.
Části, které vykrájíte při čištění fenyklu, můžete přidat do vývaru.