Jak připravit špenátové rizoto | recept
Špenátové rizoto | recept. Hledáte recept na rychlou, chutnou a zdravou večeři? Vyzkoušejte špenátové rizoto podle následujícího článku. Přestože špenát neobsahuje tolik železa, jak se dříve kvůli chybě v desetinné čárce uvádělo, je stále velmi zdravý. Nechte se inspirovat naším receptem na špenátové rizoto, který můžete upravit podle sezónnosti a místo špenátu využít třeba chřest, zelený hrášek nebo jiný druh zeleniny.
Co je potřeba
- 1 hrnek kulatozrnné rýže (např. Arborio)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 g mraženého nebo 400 g čerstvého listového špenátu
- sůl, pepř, muškátový oříšek, čerstvé či sušené bylinky (petrželka, bazalka, ale i medvědí česnek apod.)
- 2 lžíce másla
- 50 g strouhaného parmezánu nebo jiného sýru
Krok 1
Špenát mimo již zmíněné menší množství železa obsahuje také vitamíny A, C a K, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, mangan, měď a další cenné látky.
Krok 2
Jaký je postup?
Na olivovém oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Poté přidáme špenát a na nízkém plameni jej chvilku podusíme a ochutíme jej.
Krok 3
Následně přisypeme rýži a opékáme ji asi 3 minuty. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, promícháme a necháme pod pokličkou dusit na mírném ohni za občasného míchání asi 15 - 20 minut, dokud rýže nezměkne (dle druhu rýže). Rizoto podle chuti osolíme a okořeníme.
Krok 4
Poté pánev odstavíme z plotny a do rizota vmícháme máslo, nasekané čerstvé bylinky a strouhaný parmezán. Pánev přikryjeme pokličkou a necháme máslo a sýr rozpustit.
Krok 5
Rizoto podáváme sypané strouhaným sýrem, dozdobené čerstvými bylinkami.
- Je samozřejmě možné dodržet tradiční postup pro přípravu rizota – tedy dolévat vývar po naběračkách, jakmile se tekutina odpaří. Nicméně tento postup u špenátového rizota nepovažuji za nezbytný, proto je recept takto zjednodušen.
- Část vývaru (asi 200 ml) lze nahradit suchým bílým vínem.