Jak připravit vajíčkovo-celerovou pomazánku | recept
Vajíčkovo-celerová pomazánka | recept. Jestliže nevíte, jak zdravě využít zbylá velikonoční vejce nebo si prostě jen chcete připravit rychlou a jednoduchou večeři, vyzkoušejte náš recept na vajíčkovo-celerovou pomazánku. S postupem, jak připravit vajíčkovo-celerovou pomazánku, Vás seznámí následující řádky.
Co je potřeba
- 6 vajec vařených natvrdo
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 jarní cibulky
- 3 lžíce zakysané smetany
- Sůl, pepř, muškátový oříšek, čerstvá pažitka či petrželka
Krok 1
Vejce obsahují celou řadu cenných látek. Nalezneme v nich zejména vitamíny skupiny B, vitamíny A, D, E, biotin, z minerálů pak železo, vápník, zinek, fosfor, jód, selen a další.
Řapíkatý celer je zdrojem vitamínů A, C a E, vitamínů skupiny B, karotenu, vlákniny, fosforu, draslíku, vápníku, železa a dalších pro náš organismus nezbytných látek. Podporuje činnost ledvin, zlepšuje trávení, má protizánětlivé účinky, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, bojuje proti překyselení organismu, zlepšuje zrak a pomáhá hubnout.
Jarní cibulka pomazánku obohatí o výbornou chuť a navíc jí dodá spoustu vitamínů (např. vitamíny A, C, K a vitamíny skupiny B), minerálů (fosfor, mangan, vápník, hořčík, zinek, měď, železo a další). Jarní cibulka má antibakteriální a protiplísňové účinky, harmonizuje krevní tlak, podporuje trávení, působí pozitivně na dýchací cesty a srdce.
Krok 2
A jaký je postup?
Vejce oloupeme a rozmixujeme, přidáme k nim omytý a na kousky nakrájený řapíkatý celer a bílé části jarní cibulky. Vše promixujeme tak, aby v pomazánce zůstaly i větší kousky.
Krok 3
Do směsi vajec a zeleniny přidáme zakysanou smetanu, případně je možné smíchat zakysanou smetanu či bílý jogurt s trochou majonézy. Pomazánku ochutíme solí, pepřem, čerstvě mletým muškátovým oříškem a nasekanou pažitkou či petrželkou. Vše důkladně promícháme.
Krok 4
Pomazánku necháme vychladit a poté ji můžeme podávat s libovolným pečivem a čerstvou zeleninou. Pomazánku dozdobíme na kousky posekanými zelenými částmi jarních cibulek a čerstvými bylinkami. Ať Vám chutná!
Aby žloutky zůstaly po uvaření žluté, vařte vejce asi 10 minut.