Jak připravit rukolový salát s vodnicí a balkánským sýrem | recept
Jak připravit rukolový salát s vodnicí a balkánským sýrem | recept. Rukola je skvělou alternativou ke klasickému hlávkovému salátu. Můžete jí pěstovat i doma na zahrádce, ale k sehnání je i běžně v supermarketech. Má natolik specifickou a výraznou chuť, že si často vystačí coby salát sama pouze lehce dochucená. Dobře si rozumí s méně výraznými druhy zeleniny, jako je vodnice, která je s ní kombinovaná v následujícím receptu. Dále je přidán řapíkatý celer, který zase salátu dodá na křupavosti a svěžesti. Lehkou štiplavost zajistí i lahůdková cibulka. Vyzkoušejte jednoduchý salát s rukolou a vodnicí, pokud ještě přidáte balkánský sýr, vykouzlíte skvělý základ lehké večeře.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
½ balení rukoly
1 větší vodnici
řapíkatý celer (kousek podle chuti)
2 lžíce nakládané kukuřice
1 lahůdkovou cibulku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci vinného octa
2 lžičky citronové šťávy
sůl a pepř
1 lžičku hrubozrnné hořčice
100 g balkánského sýra
krutony nebo topinka k podávání
Krok 1
V prvním kroku si opereme rukolu. Osušíme ji v salátové odstředivce a nesypeme do mísy. Vodnici oloupeme, za syrova je vhodnější konzumovat menší kusy, jsou křehčí a chutnější. Řapíkatý celer opereme s nasekáme na tenké plátky, stejně jako lahůdkovou cibulku.
Krok 2
Osušenou rukolu přesypeme do širší mísy. Přidáme vodnici, řapíkatý celer, kukuřici a lahůdkovou cibulku, všechno důkladně promícháme. Zakápneme citronovou šťávou a odložíme do chladu.
Krok 3
Mezitím si přichystáme zálivku. Do menší misky nalijeme trochu olivového oleje a vinného octa, přidáme lžičku hořčice a sůl s pepřem. Prošleháme metličkou, aby se olej s octem důkladně propojily. Zeleninový salát vyjmeme z lednice, přelijeme ho zálivkou a důkladně promícháme. Balkánský sýr nakrájíme nebo nadrolíme na kousky. Salát rozdělíme na porce, posypeme sýrem a podáváme. Případně posypeme ještě krutony nebo rozlámanou topinkou.