Jak přichystat čekankový salát
Čekanka je v současnosti málo využívaná plodina, z jejího kořene se připravovala dříve hojně rozšířená náhražka kávy cikorka. Z čekanky však lze konzumovat další části, pro potřeby studené kuchyně se hodí čekankové puky. Můžete je používat jako klasický salát, ale lze je využít i v teplé kuchyni. Dejte čekance šanci při přípravě pokrmů. Čekanku je možné konzumovat v syrovém stavu, ale lze ji i zapékat. Vyzkoušejte si třeba jednoduchý čekankový salát. Čekankové puky mají nejen zajímavou chuť, ale díky svému specifickému tvaru dávají zajímavé možnosti servírování.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
2 čekankové puky
6 datlových rajčat
svazek ředkviček
kousek vodnice
4 lžíce sterilované kukuřice
hrst bazalkových listů
Na zálivku si přichystejte:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci rýžového octa
sůl a pepř na dochucení
2 lžičky zakysané smetany
Krok 1
V prvním kroku si přichystáme hlubší mísu. Čekankové puky omyjeme a osušíme, vnitřní části můžeme nasekat nebo natrhat na menší kousky a použít je rovnou do zeleninové směsi. Dále omyjeme rajčata, ředkvičky zbavíme zelených listů a k jídlu nevhodných částí, stejně postupujeme u vodnice, nezapomeňte, že je však třeba ji i oloupat.
Krok 2
Takto připravenou zeleninu pak nakrájíme na drobné kousky. Následně přendáme všechnu zeleninu do mísy, přidáme sterilovanou kukuřici a důkladně zamícháme. Bazalku opereme a natrháme na menší kousky.
Krok 3
Na zálivku si přichystáme menší misku, v ní pak prošleháme olivový olej, ocet a zakysanou smetanu, nakonec dochutíme solí a pepřem.
Krok 4
Čekankové puky rozložíme po talíři, fantazii se meze nekladou, tak si zkuste se servírováním trochu vyhrát, však platí, co se říká, že jíme i očima. Na jednotlivé puky rozložíme rovnoměrně a esteticky zeleninový salát, posypeme lístky bazalky a vše nakonec přelijeme zálivkou. Salát můžeme podávat jako lehkou večeři nebo jako předkrm či přílohu k hlavnímu jídlu.