Jak uchovat potraviny v létě v chladu
Jak uchovat potraviny v létě v chladu | rady a tipy. Pokud rádi chodíte v létě na výlety nebo například někam k vodě, určitě jste se setkali s problémem, že jídlo a pití, které si vezete s sebou, rychle zteplá. Udržení potravin a nápojů v chladu je důležité nejen z hlediska chuťového komfortu, ale mělo by být samozřejmostí i kvůli zdravotním hlediskům. Jak to tedy zařídit, aby svačina, kterou jste vytáhli z lednice, vydržela chladná co nejdéle?
Co je potřeba
ručník, termoska, krabička, led
Krok 1
Nejjednodušším řešením je důkladně zabalit potraviny nebo láhev s pitím do ručníku, který napomáhá udržet nízkou teplotu. Efekt můžete ještě zesílit tím, že ručník namočíte do studené vody, obmotáte jím například krabičku s jídlem a následně překryjete ještě jednou suchou vrstvou.
Krok 2
Většina z nás si termosku spojuje s horkým čajem a zimními aktivitami. Ale napadlo Vás někdy, že se dá klidně využít i v tropických dnech? Termoska slouží k udržení teploty v obecném slova smyslu, tudíž je možné v ní v parnu skladovat džus, šťávu nebo například vodu.
Krok 3
Mezi sofistikovanější způsoby, jak uchovat potraviny v chladu, patří koupě nejrůznějších izolačních fólií, tašek nebo boxů, které po vytažení zaručují stálou teplotu až několik hodin. Pokud však nic takového zrovna po ruce nemáte, můžete se přiklonit k jednodušší variantě. Stačí si doma několik hodin před odjezdem zamrazit vodu do menší plastové krabičky, která dobře těsní. Tuto krabičku pak stačí přibalit do batohu a potraviny kolem ní naskládat. Výsledek bude stejný, jako kdybyste svačinu měli po celou dobu v lednici.
Krok 4
Rychlou záchranou, jak zabránit zahřátí menší láhve s pitím, může být kombinace s vyšší dózou (například na skladování špaget apod.) s kostkami ledu, které nasypete dovnitř dózy kolem láhve s pitím. Vzhledem k tomu, že led se časem rozpustí, doporučuje se opět taková nádoba, kterou lze pevně utěsnit.