Jak udělat kadeřávkovou omeletu
Kadeřávek je jednou z mála plodin, kterou můžete mít i v zimě na zahrádce, vydrží i sníh a chladné počasí. Navíc obsahuje řadu vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek, kterých v zimních období není nikdy dost. Vyzkoušejte si připravit omeletu s kadeřávkem. Je to jednoduché a rychlé jídlo. Navíc jde i ovýživný a zdravý pokrm. Zelená barva navíc působí v zimě blahodárně na lidskou psychiku.
Co je potřeba
- 200 g kadeřávku
- 2 vejce
- trochu mléka
- 2–3 lžíce hladké mouky
- 1 malá brambora
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- parmazán na posypání
- bylinky a nakládaná zelenina, např. beraní rohy na ozdobu
Krok 1
Jako první obereme kadeřávek, zbavíme ho zavadlých částí a případně vyřízneme příliš tvrdé části košťálu. Nasekáme ho na kousky a opereme ho a osušíme ideálně v odstředivce na salát, případně dosušíme papírovou utěrkou. Bramboru oloupeme a nastrouháme na hrubo.
Krok 2
V dalším kroku rozklepneme vejce do misky, přilijeme trochu mléka a rozkvedláme je. Osolíme a pepříme, skvělá je i bylinková sůl. Přisypeme trochu hladké mouky a zapracujeme ji.
Krok 3
Následně rozehřejeme v menší pánvi trochu slunečnicového oleje. Přidáme nasekaný kadeřávek a bramboru. V dalším kroku nalijeme na kadeřávek rozkvedlaná vejce a stáhneme plamen. Pomalu necháme omeletu opékat. Vařečkou oddělujeme okraje. Jakmile se omeleta zpevní, pomalu ji obrátíme na druhou stranu. Nejjednodušší je přiklopit na pánev talíř o podobném průměru, překlopit a z talíře pak opatrně přendat omeletu zpátky na pánev.
Krok 4
Omeletu posypeme parmazánem, aby se trochu rozpustil. Nakonec vyjmeme ze sklenice beraní rohy nebo jinou nakládanou zeleninu a necháme okapat. Bylinky, např. řeřichu, nasekáme nadrobno. Omeletu sejmeme z pánve, ozdobíme ji zeleninou a bylinkami a podáváme.