Jak na kuskus s makrelou, hráškem a řapíkatým celerem
Následující jídlo patří k tomu nejjednoduššímu, co si můžete připravit i v polních podmínkách, třeba v práci. Postačíte si pouze s varnou konvicí a miskou. Přesto jde o výborný pokrm, kterým se pouze neodbudete, ale určitě si skvěle pochutnáte. Vyzkoušejte kuskus s makrelou, hráškem a řapíkatým celerem. Skvělý oběd je hotový během pár minut a vy ještě stačíte v polední pauze nakoupit.
Co je potřeba
Na 1 porci budete potřebovat:
100 g kuskusu
1 plechovka filetů z makrely v tomatě (bývají přibližně po 170 g)
50 g hrášku (mraženého)
řapíkatý celer (asi třetinu ze svazku či dle chuti)
sůl a pepř na dochucení
lžička plnotučné hořčice
Krok 1
V prvním kroku si uvařte vodu. Kuskus nasypte do hrnce nebo do mísy. Ještě vroucí vodou kuskus zalijte, přiklopte pokličkou nebo alespoň talířkem. Kuskus nechte v horké vodě nabobtnat, jakmile vysaje všechnu vodu, měl by už být měkký.
Krok 2
Filety z makrely načněte a nasekejte nebo natrhejte na menší kousky, v práci si vystačíte s vidličkou, kterou jednoduše natrháte makrelu na kousky rovnou v plechovce. Do hotového kuskusu přendejte všechny makrelové kousky a přelijte všechnu omáčku. Zamíchejte.
Krok 3
Řapíkatý celer propláchněte a nakrájejte na tenké plátky, aby v pokrmu příjemně křupal, ale chuťově nepřevážil nad ostatními ingrediencemi. Pokud nemáte v práci vybavenou kuchyňku, nakrájejte si celer večer doma, nasypte ho do misky a pevně uzavřete víčkem, měl by v pořádku vydržet do druhého dne.
Krok 4
Do misky s kuskusem nasypte hrášek a celer. Vše důkladně promíchejte. Pokrm ještě krátce prohřejte, postačí i v mikrovlnce, makrela i další ingredience totiž kuskus dost zchladí. Nakonec dochuťte solí, pepřem a lžičkou plnotučné hořčice, zamíchejte a můžete podávat. Chybu neuděláte ani trochou jemně nastrouhaného eidamu. Dobrou chuť.