Jak připravit skládané řízky | recept
Skládané řízky | recept. Řízky – jednoduché jídlo, které zvládne připravit úplně každý. I tak zdánlivě obyčejný pokrm můžete ozvláštnit různými úpravami. Stačí zapojit fantazii a můžete mít řízky pokaždé jinak. A není-li vaření zrovna vaší silnou stránkou, variace na řízky je tou správnou volbou. Nemůžete téměř nic pokazit. Můžete se nechat inspirovat následujícím návodem.
Co je potřeba
- plátky vepřové krkovice
- plátkový tvrdý sýr
- šunka
- hořčice
- sůl
- pepř
Na těstíčko:
- strouhanka
- hladká mouka
- vejce
Krok 1
Na obalování řízků si nejprve připravte těstíčko v potřebném množství (podle porcí masa). V misce rozšlehejte celé vejce s moukou a strouhankou. Poměr mouky a strouhanky je 1:1. Těstíčko nesmí být příliš řídké ani husté, musí dobře na mase držet.
Krok 2
Plátky vepřové krkovice naklepejte, osolte a opepřete. Lehce je potřete pikantní hořčicí. Na každý kousek masa položte plátek sýra a také ho pomažte hořčicí. Navrch přidejte šunku a celý skládaný řízek obalte v těstíčku. Hořčice jednotlivé vrstvy spojila, drží při sobě, ale pro usnadnění práce můžete vše spojit párátky (před obalováním).
Krok 3
Řízky vkládejte do horkého tuku nejprve stranou se sýrem a šunkou, pak otočte a dosmažte. Nejprve smažte na vyšší teplotě, po otočení masa ji snižte. Před servírováním nezapomeňte odstranit případná párátka. Nejlepší přílohou jsou brambory. Řízek je velmi chutný i studený s chlebem.