Jak na slanou karamelovou omáčku | recept
Slaná karamelová omáčka | recept. Sklenička slané karamelové omáčky je přesně ta dobrota, kterou pomalinku lžičkou ochutnáváte, ujídáte, až najednou narazíte na dno. Právě sůl totiž dovede lahodnou sladkou chuť karamelu k naprosté dokonalosti. S naším receptem zvládnete přípravu slané karamelové omáčky hravě a nejen, že si pochutnáte, ale v pěkné skleničce může být i vítaným jedlým dárkem.
Co je potřeba
- 400 g cukru krystal
- 150 g másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 čajová lžička solného květu (Flor de Sal) nebo čerstvě mleté mořské soli
Krok 1
Cukr nasypeme do většího hrnce nebo pánve se silným dnem a zahříváme na mírném ohni. Necháme cukr bez míchání zvolna tavit, postupně se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Pokud tmavne cukr místy rychleji, můžeme lehce promíchat.
Krok 2
Ve chvíli, kdy je většina cukru rozpuštěná a tvoří se zlatohnědý sirup, odstavíme hrnec z plotny a přidáme na kostky nakrájené máslo. Hmota začne divoce bublat. Začneme intenzivně míchat a nepřestáváme, dokud se máslo nerozpustí.
Krok 3
Přidáme smetanu a hmota opět začne bublat, tentokrát mírněji. Mícháme a mícháme, dokud nám nevznikne krásně hladká omáčka. Úplně nakonec přidáme lžičku soli a ještě jednou dobře promícháme.
Krok 4
Hotovou omáčku vlijeme do předem připravených sklenic. Z uvedeného rozpisu vyrobíme asi 500 ml omáčky. Uchováváme v chladničce, kde vydrží asi tři měsíce. Před použitím můžeme ztuhlou omáčku rozehřát ve vodní lázni, aby byla řidší a lépe se nalévala.
Krok 5
A jak si slanou karamelovou omáčku nejlépe vychutnat? Je skvělá na palačinky, lívance, také na zmrzlinu i do kávy. Můžeme s ní přelít dezerty a samozřejmě je neodolatelná i jen tak na lžičku.