Jak připravit kachní prsa se zeleninovým salátem | recept
Kachní prsa se zeleninovým salátem | recept. Pečená kachna je typickým slavnostním jídlem při různých příležitostech. Má velmi chutné maso, ale obsahuje nejvíce tuku ve srovnání s ostatní drůbeží. Tuk je nejvíce obsažen v kůži, proto chcete-li spíše méně tučnou kachnu, kupujte mladší kusy. Nejlepší chuť masa dosáhnete pomalým pečením při nižší teplotě, naproti tomu kachní prsa se řadí mezi masa minutková, jejich úprava je velmi rychlá. Chlazená kachní prsa se dostanou koupit v každém větším obchodě. Hned po nákupu, pokud je nezpracujete ještě týž den, je vybalte z ochranné folie a uložte v chladu ve vhodné nádobě. Při přípravě se můžete nechat inspirovat třeba tímto receptem.
Co je potřeba
- kachní prsa
- sůl
- mletý černý pepř
- tymián
- směs listových salátů
- olivový olej
- sůl
- balsamikový ocet
- vlašské ořechy
- cherry rajčata
- lžička dijonské hořčice
Krok 1
Kůži na kachně nařežte velmi ostrým nožem na čtverečky. Dávejte pozor, abyste nařezali jen kůži a nožem neřízli do masa. Nejlépe se řežou ještě ne zcela rozmrzlé kousky. Čerstvá prsa řežu ulamovacím žiletkovým nožem (doporučuji mít ho v kuchyni pro tyto situace). Do nařezaných prsou rukou vetřete sůl, pepř a nasekaný tymián. Nechte maso odpočinout aspoň hodinu v chladu.
Krok 2
Na studenou pánev bez tuku položte okořeněná prsa kůží dolů. Pak začněte maso opékat, začne z něj vytékat tuk, který neodebírejte, nechte ho na pánvi. Zhruba po 8 minutách prudkého opékání bude kůže vypečená a křupavá. Část tuku slijte, na pánvi nechte jen nezbytně nutné množství, prsa obraťte, ztlumte teplotu a maso opékejte i z druhé strany asi 10 minut. Tuk, který jste slili, nechte ztuhnout a využijte ho při vaření, např. rizota. Kachní tuk má příznivější složení než vepřové sádlo, i když také obsahuje cholesterol.
Krok 3
Po upečení vyjměte prsa z pánve a zabalte je do alobalu. Nechte je asi 10 minut odležet. Pak teprve krájejte na plátky. Maso odležením zkřehne. Kachní prsa se nesmí příliš dlouho péci, byla by vysušená. Maso na řezu by mělo být uprostřed růžové.
Krok 4
Protože kachní maso přece jen nějaký tuk obsahuje, odlehčíme ho zeleninovou přílohou. Mladé lístky salátu zakapejte olivovým olejem, balsamicovým octem, přidejte malou lžičku dijonské hořčice, sůl a pepř. Pro oživení vzhledu přidejte několik cherry rajčátek. Zasypte nasucho praženými drcenými vlašskými ořechy. Dobrou chuť!
Vlašské ořechy jsou častým alergenem.