Jak připravit pečeného pstruha na mandlích | recept
Jak připravit pečeného pstruha na mandlích | recept. Rybí maso je velmi zdravé, obsahuje mnoho cenných látek a tuků, a proto by se mělo konzumovat pravidelně. V následujícím článku najdete postup, jak připravit pstruha na mandlích. Recept je velmi vhodný pro pracovně vytížené i kuchařské začátečníky, je velmi rychlý a jednoduchý. Navíc je takto připravený pstruh lehčí a zdravější, než kdybychom jej obalili v mouce a smažili na pánvi.
Co je potřeba
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 2 čerstvé (případně mražené) pstruhy
- sůl, pepř, mletý či drcený kmín, čerstvé nebo sušené bylinky
- půlku citronu
- 3 lžíce mandlových plátků
- malý kousek másla
Krok 1
Pstruh obecný je sladkovodní ryba rozšířená nejen u nás, ale i v téměř celé Evropě. Maso ze pstruha obsahuje celou řadu vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E), minerálů (draslík, zinek, hořčík, železo, selen, mangan, vápník a mnoho dalších) a jiných cenných látek. Dále v něm naleznete velké množství bílkovin i tuků velmi důležitých pro náš organismus – omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Díky obsahu těchto látek pravidelná konzumace pstruha a dalších druhů ryb snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Rybí maso je navíc snadno stravitelné, proto je vhodné i při redukčních a jiných dietách.
Krok 2
A jaký je postup?
Pstruhy opláchneme a osušíme. Poté je osolíme a okořeníme z vnější i vnitřní strany, dovnitř břicha vložíme plátky citronu a čerstvé či sušené bylinky. Do rybích pokrmů se hodí zejména tymián, citronový tymián, rozmarýn, petrželka či bazalka.
Krok 3
Pekáč vyložíme pečicím papírem a umístíme na něj pstruhy, poklademe je plátky másla a dáme péct do trouby vyhřáté asi na 200 °C.
Krok 4
Po 15 minutách pečení pstruhy zasypeme plátky mandlí a ještě dalších 10 minut dopečeme.
Krok 5
Pstruha na mandlích podávejte s vařenými či šťouchanými brambory nebo grilovanou či dušenou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátem.
Pstruha můžete ochutit také plátky česneku.