Jak připravit celerové placičky se sýrem | recept
Celerové placičky se sýrem | recept. Celer je kořenová zelenina, kterou máme k dispozici po celý rok. V kuchyni se z celeru připravují saláty, přidává se do marinád, polévek a výborný je smažený. Má výraznou kořeněnou chuť a díky ní se pokrmy z něj mohou méně solit. Celer velmi dobře snáší tepelnou úpravu, zachová si při ní obsažené vitaminy a minerály. Doporučuje se při problémech s trávením, vysokým tlakem a je dobrý na hubnutí. Vyzkoušejte celerové placičky se sýrem, příprava je snadná.
Co je potřeba
- 200 g celeru
- 100 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- 5 lžic strouhanky
- mléko na zvlhčení strouhanky
- sůl
- pepř
Krok 1
Syrový, oloupaný celer rozstrouháme na hrubším struhadle, stejně tak sýr. Obě přísady v misce promícháme. Na druhu sýra nezáleží, zvolte ale ten s menším obsahem tuku. Bude stačit i obyčejný 30% Eidam.
Krok 2
Směs osolte, podle chuti opepřete a přidejte celé vejce.
Krok 3
Strouhanku zalijte mlékem a nechte ji chvilku stát. Poté přebytečné mléko odstraňte a strouhanku přidejte do mísy k ostatním surovinám. Vařečkou vymíchejte těstíčko. Musí být husté tak, aby z něj šly tvarovat placičky. Nedělejte ho moc husté, při pečení se sýr roztaví a ingredience spojí.
Krok 4
Nejlépe je navlhčenýma rukama utvořit kouli a tu pak rozmáčknout na prkýnku posypaném strouhankou. Lehce potřené tukem pečeme na pánvi dorůžova (ideálně na pánvi bez tuku). Podáváme se zeleninou teplé i studené.