Jak na nejjednodušší vanilkové muffiny s tvarohem | recept
Nejjednodušší vanilkové muffiny s tvarohem | recept. Muffiny v posledních letech rychle zdomácněly v našich kuchyních. A není divu, recepty na ně jsou jednoduché, rychlé a navíc se hodí i jako svačina do ruky. Drží kompaktní tvar a zbožňují je děti. Variant na muffiny je bezpočet, často stačí pohrát si s trochou fantazie a originální dezert je na světě. Vyzkoušejte následující univerzální recept na muffiny, kromě klasických ingrediencí obsahuje ještě tvaroh, který mu dodá na kyprosti.
Co je potřeba
- 220 g polohrubé mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 70 g másla
- 250 g tvarohu
- 220 g třtinového cukru
- špetku soli
- 1 lžičku vanilkové esence, případně dřeň z vyškrábnutého vanilkového lusku
- špetku citronové kůry
- 3 vejce
Krok 1
V prvním kroku si předehřejeme troubu na 170 °C. Připravíme si formu na muffiny, vymažeme ji, případně můžeme vyložit každý tvar papírovým košíčkem. To je vhodné hlavně v případě, kdy si muffiny berete s sebou jako svačinu do práce, do školy nebo třeba na výlet. Košíček pak zajistí, že se vám muffin nevydrolí do kabelky. Přichystáme si dvě mísy. V jedné míse smícháme mouku, kypřicí prášek, cukr, sůl a citronovou kůru.
Krok 2
Následně nakrájíme máslo na kostičky a necháme zcela změknout. Do druhé mísy rozklepneme vejce a lehce je prošleháme. Přidáme tvaroh, máslo, vanilkovou esenci nebo dřeň z vanilkového lusku a důkladně promícháme, aby se ingredience co nejvíce propojily. Pomoci si můžeme i ručním šlehačem.
Krok 3
V dalším kroku co nejrychleji smícháme suché suroviny s tvarohovou směsí. Není žádoucí, aby se z těsta stal hladký krém. Muffiny vyžadují naopak spíše hutnější konzistenci. Nakonec naplníme každou formu asi do dvou třetin.
Krok 4
Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut. Hotové muffiny necháme zchladnout a pak je vyjmeme z formiček. Zkonzumujeme je nejlépe do dvou dnů, pak začnou být sušší a drolivé.