Jak připravit lehké zapečené brambory | recept
Lehké zapečené brambory | recept. Nevíte, co rychlého, jednoduchého a dietního připravit ve všední den k večeři? Zkuste lehké zapečené brambory podle našeho receptu. Postup, jak připravit lehké zapečené brambory, které budete mít během půl hodiny hotové, naleznete v našem článku. Lehké zapečené brambory neobsahují mnoho kalorií, jsou totiž upečeny s minimálním množstvím tuku a obzvlášť pokud k zapečení použijete mléko, jedná se o velmi dietní jídlo.
Co je potřeba
- 500 g kuřecích prsou
- 1 kilogram brambor
- čerstvá či mražená zelenina (např. brokolice, květák, mrkev, paprika, rajčata apod.)
- 250 ml mléka nebo 12% smetany
- 2 vejce
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
- trocha rostlinného oleje
- 100 g nepříliš tučného sýru
Krok 1
A jaký je postup?
Brambory oloupejte (nové brambory nemusíte), omyjte a nakrájejte na plátky. Poté je osolte a okořeňte.
Krok 2
Maso nakrájejte na menší kousky, taktéž je osolte, opepřete a posypte čerstvými či sušenými bylinkami. Přidat můžete i prolisovaný česnek.
Krok 3
Do pekáče nalijte trošku rostlinného oleje a rozehřejte jej v troubě. Poté do pekáče nasypte kousky kuřecích prsou, brambory a nakrájenou zeleninu. Vše mírně opečte.
Krok 4
Mezitím důkladně rozmíchejte vejce, přilijte mléko či smetanu a vaječnou směs osolte a okořeňte. Poté směsí zalijte brambory, maso a zeleninu.
Krok 5
Vše nechte zapéct asi 20-30 minut v troubě vyhřáté na teplotu 200 °C. Deset minut před koncem pečení obsah pekáče zasypte strouhaným sýrem.
Krok 6
Zapečené brambory podávejte s čerstvou či kvašenou zeleninou.
Krok 7
Brambory můžete zapéct také bez masa. Použijte brokolici nebo třeba květák, rajčata a čerstvý libeček. Další ingredience můžete ponechat. Anebo vyzkoušejte brambory zapečené s rajčaty či špenátem a ricottou. Použít můžete také jiné ingredience – „co dům dal“.