Jak upéct koláč lehký jako vánek | recept
Koláč lehký jako vánek | recept. Velice rychlý a jednoduchý recept na lahodný koláč, který se přímo rozplývá na jazyku. Velkou výhodou je, že potřebné ingredience máte téměř jistě doma a použít můžete třeba sezónní ovoce. Koláč není příliš sladký, je nadýchaný a vláčný. Koláč se výborně hodí k nedělní kávě nebo čaji a do jeho přípravy můžete zapojit i děti. Nejlépe chutná s jablky nebo hruškami.
Co je potřeba
- 3 vejce
- 125 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 70 g polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- jablka, hrušky nebo jiné ovoce
- skořice dle chuti
- špetka soli
Krok 1
Máslo dáme do malého kastrolku nebo plecháčku a na mírném plameni necháme rozpustit. Oddělíme žloutky a bílky a z bílků vyšleháme sníh. Aby se sníh povedl a lépe se nám ušlehal, je dobré přidat k bílkům špetku soli. Krystalky soli rozbijí vznikající bublinky a sníh je potom pevnější.
Krok 2
Žloutky šleháme s cukrem do nadýchané pěny a poté přilijeme rozpuštěné máslo. Postupně přisypáváme prosátou mouku a prášek do pečiva a ušleháme hladké těsto. Nakonec opatrně pomocí stěrky vmícháme sníh.
Krok 3
Jablka, hrušky nebo jiné ovoce dle potřeby okrájíme nebo vypeckujeme a nakrájíme na tenčí plátky. Koláčovou formu vymažeme máslem a vlijeme na ni těsto. Postupně poklademe ovocem a nakonec můžeme lehce posypat skořicí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 – 20 minut.
Krok 4
Upečený koláč necháme vychladnout, můžeme lehce posypat moučkovým cukrem, krájíme a podáváme. Koláč vydrží lahodný i několik dní, většinou se po něm ale jen zapráší.
Koláč můžeme kromě ovoce posypat také oříšky nebo hrozinkami. K hruškám se výborně hodí nadrobno nasekané mandle, k jablkům zase hrozinky a vlašské ořechy.