Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept

Jak upéct vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept

Vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept na vánoční cukroví. Předpis na vanilkové rohlíčky je ze sbírky receptů paní, která se narodila v r. 1935. Byla výbornou kuchařkou, vychodila ve čtyřicátých letech školu pro hospodyňky a celý život si zapisovala zajímavé recepty. Po její smrti mně byly sešity s ručně psanými recepty věnovány. U následujících vanilkových rohlíčků je dopsáno: „od babi, výborné“. A je to pravda. Přesvědčete se sami, vyzkoušejte si upéct vynikající vanilkové rohlíčky.

Prosím, přečtěte si doplněné varování na konci článku.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Vlaďka (neověřeno) | Čt, 12/09/2021 - 12:36

Letos poprvé jsem se nedržela svého vyzkoušeného receptu, ale zvolila postup tento. Těsto nešlo spojit, byla jsem z toho už nešťastná, drobilo se, no, šílené. Po vyčerpávajícím boji se nakonec podařilo. Druhý den jsem těsto vyndala z lednice a až povolilo, šla jsem ,, šoulet,, rohlíčky. Děs, běs, nervy v řiti. Těsto drobivé, rohlíčky z něho nešly vyválet, když se konečně skoro podařilo, najednou se rozdrobilo na drobečky. Málem jelo do koše. Hrůza. Už nikdy více z tohoto receptu. Ten žloutek do těsta - naše babičky věděly, proč ho tam přidávají.

Dobrý den,
docela mi překvapil Váš komentář k tomuto receptu. Od té doby, co jsem začala péct vanilkové rohlíčky podle tohoto receptu, na něj nedám dopustit. Źloutek jsem nikdy nemusela přidávat a přesto se s těstem pracuje dobře. Možná také záleží, jak kvalitní suroviny - od mouky po tuk - jste používala. Vím, že je mezi nimi obrovský rozdíl, i když se obojímu říká mouka, máslo, Hera apod. Do lednice těsto nedávám. Když čtu Váš komentář, ve kterém používáte slova - šílené, děs, běs, nervy v řiti, hrůza..., tak si říkám, že pro Vás bude lepší cukroví kupovat než péct a ušetřený čas strávit nějakou relaxační činností :-D . Přeji hezký den. Jaroslava

Mirka K. | Pá, 12/10/2021 - 15:58

Rohlíčky podle tohoto receptu dělám několik let, za receptem si stojím. Napadá mě několik příčin Vašeho neúspěchu. Těsto jste příliš dlouho hnětla a bylo spařené (příliš zahřáté). Odložení v chladu je také špatně, po odpočinku se těsto drolí a nedrží při sobě. Správně jste si těsto napravila přidáním žloutku, ale ve starých receptech se do vanilkových rohlíčků žloutky opravdu nepřidávají.

Olina Vilímková (neověřeno) | Čt, 12/07/2023 - 18:58

Tyhle rohlíčky už nikdy 😡 Musela jsem přidat máslo,aby se s tím něco dalo dělat.Tohle se mi stalo poprvé

Anonym (neověřeno) | Čt, 12/14/2023 - 17:26

Mám před sebou kuchařku z roku 1899 a recept je tento:15 dkg hladké mouky, 4 dkg pudrového cukru, 5 dkg mandlí, ze 1/4 citr.kůru, 1 cm utlučené vanilky, 11 dkg másla, 1 žloutek, 8 dkg pudrového cukru s vanilkou na obalení. A to je 124 let.

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.