Jak upéct zdravé vánoční medvídky pro děti | recept na vánoční cukroví
Zdravé vánoční medvídky pro děti | recept na vánoční cukroví. Pro děti jistě není zdravá přemíra cukru. Pokud chcete Vašim dětem připravit zdravější alternativu vánočního cukroví, určitě si přečtěte náš článek. Najdete v něm recept na zdravé vánoční medvídky pro děti, jež však můžete upéct kdykoliv během roku a nabídnout je dětem místo sušenek. Vánoční medvídky pro děti můžete připravit i v bezlepkové variantě.
Co je potřeba
- 300 g mouky (např. 150 g kukuřičné, 75 g jáhlové a 75 g pohankové)
- 100 g moučkového třtinového cukru
- 5 lžic medu
- 1 žloutek
- 100 g másla
- vanilka či mletá skořice (část cukru můžete nahradit bio vanilkovým cukrem)
- špetka soli
- oříšky, mandle nebo různá semínka na dozdobení
Krok 1
Pro přípravu vánočních medvídků použijte buď špaldovou mouku či některý druh bezlepkové mouky (např. pohankovou, jáhlovou či kukuřičnou nebo jejich směsí).
Krok 2
A jaký je postup?
Žloutek oddělíme od bílku a smícháme jej s moučkovým třtinovým cukrem a medem. Přidáme povolené máslo a zapracujeme jej. Do těsta postupně vmícháváme mouku a nakonec přidáme sůl a koření. Těsto by mělo mít hladkou konzistenci a mělo by se nechat snadno tvarovat. Pokud bude potřeba, přidejte více mouky. Až bude mít těsto správnou konzistenci, nechte jej chvilku v lednici odpočinout.
Krok 3
Těsto vyválíme přes potravinovou fólii, aby se netrhalo (je to nutné pokud použijete bezlepkovou mouku) a vykrajujeme z něj medvídky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 4
Medvídky dozdobíme oříšky či semínky a dáme je péct do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme je asi 8 – 10 minut dozlatova.
- Není nutné přidávat cukr, zkuste jej nahradit větším množstvím medu.
- Pokud máte větší vykrajovačku medvídka, můžete před pečením vytvořit na hlavě medvídka oči pomocí brčka.