Jak připravit vánoční pečená jablka | recept
Jak připravit vánoční pečená jablka | recept. Vánoce nemusí být plné nezdravého a tučného jídla. Zdravější a dietnější alternativou různých vánočních sladkostí a pečiva mohou být pečená jablka. Zkuste si připravit vánoční pečená jablka podle našeho receptu. Jsou plná vánočních vůní a chutí a navíc vám dodají i nějaké ty vitamíny.
Co je potřeba
Co je potřeba na 2 porce:
- 2 jablka
- šťáva z půlky citronu
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce vlašských ořechů
- 2 lžíce rozinek
- 1 lžička perníkového koření
- hřebíček
- máslo
Krok 1
Jablka k Vánocům takřka neodmyslitelně patří. Jsou také součástí několika vánočních tradic. Vánoční pečená jablka v sobě snoubí nakyslou chuť ovoce spolu s perníkovým kořením, jež obsahuje tradiční vánoční koření – např. skořici, hřebíček, badyán, anýz a zázvor. Jednotlivé druhy koření si samozřejmě můžete sami namíchat.
Krok 2
Jaký je postup při výrobě vánočních pečených jablek?
Jablka omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme z nich jádřince. Poté půlky jablek pokapeme citronovou šťávou.
Krok 3
V misce smícháme tekutý med, třtinový cukr, perníkové koření, přidáme rozinky a nasekané vlašské ořechy a opět promícháme.
Krok 4
Připravenou směsí plníme vydlabaná jablka, která jsme si naskládali do pekáčku či zapékací mísy. Okolo důlku zapícháme hřebíček.
Krok 5
Jablka poklademe plátky másla a dáme je péct do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 15 minut.
Krok 6
Vánoční pečená jablka podáváme přelitá vanilkovým pudinkem či tvarohem smíchaným s trochou smetany, vanilkovým cukrem nebo třtinovým cukrem a čerstvou vanilkou. Tvaroh či pudink ještě nakonec zakápneme trochou šťávy z pečených jablek.
Místo vlašských ořechů můžete použít třeba mandle či lískové ořechy. Rozinky zkuste nahradit jiným sušeným ovocem, skvělé budou např. švestky.