Jak si připravit koření na sušenky Spekulky | recept
Jestliže patříte k milovníkům kořeněných sušenek tzv. Spekulek, tak vám přijde vhod následující návod na směs koření potřebného k jejich domácí výrobě. Koření můžete bez obav přidat i do perníkových těst, nejen do sušenek. A pokud máte rádi pečený čaj a připravujete si ho doma sami, zkuste koření přidat i do něj. Dodá čaji velmi příjemný kořeněný podtón.
Co je potřeba
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- 2 kávové lžičky muškátového ořechu
- 2 kávové lžičky hřebíčku
- 2 kávové lžičky koriandru
- 2 kávové lžičky kardamonu
- 2 kávové lžičky badyánu
- 2 kávové lžičky citronové kůry
- 2 kávové lžičky pomerančové kůry
- 1 kávová lžička fenyklu
- 1 kávová lžička nového koření
Krok 1
Směs se skládá z několika druhů koření. Koření musí být čerstvé a lepší je koupit ho celé a namlít doma. Koření namleté těsně před mícháním je aromatičtější. Nevlastníte-li mlýnek na koření, stačí ho umixovat. Muškátový ořech strouháme na velmi jemném struhadle.
Krok 2
Pomerančovou a citronovou kůru z čerstvých plodů nejprve usušíme a pak v mixéru rozdrtíme. Rozdrcenou prosijeme přes jemné síto, abychom odstranili větší kousky. Kůra musí být z chemicky neošetřených plodů. Sušená kůra citrusů se dnes již sežene v obchodě, ale doma usušená má mnohem lepší vůni.
Krok 3
Množství koření odměřujeme na kávové lžičky. Lžička musí být vždy stejně naplněná, aby byl zachován vyvážený poměr surovin. Nejlepší je lžičku mírně navršit.
Krok 4
Odměřené ingredience důkladně promícháme a pomocí trychtýře plníme do skleniček. Skleničky musí mít dobře těsnící uzávěr, aby hotové koření nenavlhlo. Koření se doporučuje uchovávat v temnu a suchu. Nevhodné je skladovat koření blízko tepelného zdroje.