Jak na paprikové bruschetty s bylinkami | recept
Paprikové bruschetty s bylinkami | recept. Co s nesnědeným gumovým pečivem? Pokud se vám stane, že naddimenzujete hlad své rodiny a pečivo zbude, vyzkoušejte následující recept. Je velice jednoduchý a chutný, zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Zbavíte se přebytků a zároveň si přichystáte pohoštění pro návštěvu nebo rychlou večeři. Základem je gumové nebo lehce ztvrdlé pečivo, které je ochuceno směsí olivového oleje, koření a bylinek. Variant je spousta a fantazii se meze nekladou, pokaždé můžete vykouzlit jinou chuť a pokaždé sklidíte zaručený úspěch.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 2 starší bagety
- hrst bazalky, oregána, majoránky,...
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 2 lžičky parmazánu
- sůl a pepř
Krok 1
V prvním kroku si nakrájejte alespoň den staré bagety nebo jiné pečivo na stejně silné plátky. Plech pokryjte pečicím papírem. Plátky pečiva rovnoměrně naskládejte na plech.
Krok 2
Troubu předehřejte na 150 °C. V menší misce smíchejte sladkou mletou a uzenou mletou papriku, přisypte parmazán, osolte a opepřete. Bylinky properte a nasekejte nadrobno, případně lze samozřejmě použít i sušené, jen jejich množství o něco snižte. Bylinky nasypte do misky s kořením, přilijte olej a směs prošlehejte, aby se všechny ingredience co nejlépe propojily.
Krok 3
Mašlovačkou namočenou v marinádě potírejte v rovnoměrné vrstvě jednotlivé kousky pečiva, úplně stačí z jedné strany. Když jsou natřené všechny plátky, vložte plech do trouby a sušte asi 20 - 30 minut. Doba pečení záleží nejen na síle plátků, ale také na typu použitého pečiva. Platí zásada, že čím hutnější konzistence pečiva, tím déle bude třeba ho sušit v troubě, aby bylo opravdu tvrdé. Tím prodloužíme dobu trvanlivosti. Pokud by plátky zůstaly uprostřed byť jen trochu měkčí, snáze po několika dnech zgumovatí a především se tak na nich může rychleji objevit plíseň.
Krok 4
Jakmile jsou plátky tvrdé, vyjmeme plech z trouby a můžeme podávat, jsou skvělé i jako lehká večeře. Pokud je chceme skladovat, počkáme, až vychladnou a potom je přendáme do uzavíratelné nádoby. Vydrží takto minimálně týden. Dobrou chuť!