Jak na zapečené palačinky se špenátem | recept
Zapečené palačinky se špenátem | recept. Palačinky jsou velmi oblíbené nasladko i naslano. Pokud Vám chutná špenát, máme pro Vás tip. V našem článku naleznete recept, jak připravit palačinky naslano zapečené se špenátem a sýrem. Tento recept je bezlepkový, hodí se proto i pro všechny, kdo drží bezlepkovou dietu.
Co je potřeba
Co je potřeba pro přípravu palačinek:
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek vody
- ¾ hrnku jáhlové mouky
- 1 hrnek rýžové mouky
- špetka soli
- rostlinný tuk na smažení
Na špenátovou náplň potřebujeme:
- 1 balení listového špenátu
- 1 malou cibuli
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- olivový olej
- 100 ml smetany
Na zapečení palačinek budeme potřebovat 150 ml smetany a strouhaný kvalitní sýr.
Krok 1
Bezlepkové palačinky připravíme z hladké jáhlové a rýžové mouky. Rýžovou mouku můžete sehnat i v lepkavé variantě, která se velmi hodí pro přípravu různých druhů těst, dokáže totiž těsto skvěle spojit a zvýšit jeho objem. Jáhlová mouka navíc obsahuje velké množství vitamínu B a z minerálů pak hořčík, draslík, fosfor, železo, měď a zinek. Najdete v ní také hodně vlákniny a jedná se o jednu z mála zásadotvorných obilovin.
Pro přípravu palačinek potřebujeme také listový špenát, může být čerstvý i mražený. Špenát obsahuje kyselinu listovou a další vitamíny skupiny B, dále vitamíny A, C, E a K, z minerálů pak hořčík, vápník, železo a další. Díky obsahu těchto látek má špenát mimo jiné blahodárné účinky na zrak, zlepšuje krvetvorbu, posiluje srdce a cévy, zlepšuje stav pokožky, nehtů a vlasů.
Krok 2
A jaký je postup?
Nejprve připravíme palačinky tak, že smícháme vejce s mlékem a vodou a poté přisypeme mouky se špetkou soli. Usmažíme na rostlinném tuku klasické palačinky.
Krok 3
Na olivovém oleji osmažíme cibulku a přidáme na plátky pokrájený stroužek česneku. Poté přidáme špenát a podusíme jej. Špenát ochutíme solí, pepřem a dvěma prolisovanými stroužky česneku a přilijeme smetanu. Můžeme jej rozmixovat ponorným mixérem, není to však nezbytné. Listový špenát chutná skvěle i nerozmixovaný.
Krok 4
Palačinky naplníme špenátovou směsí a vkládáme je do máslem vymazaného pekáče či zapékací mísy. Nakonec palačinky zalijeme smetanou a dáme je péct do trouby vyhřáté na 180 °C na zhruba 20 minut. Deset minut před koncem pečení palačinky zasypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct dozlatova.
Místo kravské smetany můžete použít i smetanu rostlinnou, třeba sójovou či rýžovou.
Pokud budete používat čerstvý špenát, je třeba jej velmi důkladně omýt.