Jak připravit dýňové noky s nivou a šunkou | recept
Dýňové noky s nivou a šunkou | recept. Dýně je typickou plodinou podzimu. Při správném skladování vydrží sice i několik měsíců, ale přeci jen chutná nejlépe právě teď v prvních chladnějších dnech. Zkuste si z dýně tentokrát připravit něco jiného než polévku. V několika poměrně jednoduchých krocích si připravíte skvělé dýňové noky, kromě dýně budete potřebovat i brambory, trochu mouky a mléka na spojení, vejce. Jakmile je uvaříte, stačí jednoduše posypat šunkou a nivou a máte rychlé a chutné jídlo, vhodné do sychravých dnů.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 malou dýni hokkaidó
- 2 brambory
- 1 vejce
- trochu mléka
- ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku hrubé mouky
- 1 lžíci olivového oleje
- 50 g nivy
- 50 g šunky od kosti
- špetku soli a pepře, bazalku na posypání
Krok 1
V prvním kroku si oloupeme brambory a spolu s dýní je nastrouháme najemno do hlubší mísy. Pokud použijete dýni hokkaido, tak není třeba ji loupat.
Krok 2
V dalším kroku přisypeme mouku, přilijeme mléko, rozklepneme jedno vejce a vše důkladně propracujeme, aby nám vzniklo téměř hladké těsto, úplně hladké samozřejmě nebude vzhledem k nastrouhané zelenině. Nakonec přidáme sůl a pepř a část nasekané bazalky, část ponecháme stranou na pozdější dozdobení.
Krok 3
V hlubším hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a pomocí lžičky tvarujeme noky, které necháme několik minut povařit. Jakmile vyplavou, vytáhneme je děrovanou naběračkou a necháme je okapat. Aby se neslepily, kápneme na ně trochu olivového oleje a promícháme.
Krok 4
Jakmile jsou všechny noky hotové, rozdrobíme na ně nivu, natrháme šunku a posypeme připravenou bazalkou. Případně můžeme ještě krátce rozpéct či rozehřát v mikrovlnce, niva se mírně rozteče a šunka vypeče. Díky syrové zelenině budou noky na chuť i „omak“ připomínat chlupaté knedlíky. Lze je snadno i zamrazit a pak doplnit třeba sýrovou omáčkou.