Jak udělat salát z červené čočky a pohanky se zeleninou | recept
Salát z červené čočky a pohanky se zeleninou | recept. Salát jako oběd do práce nemusí být jen zeleninovou směsí, po níž máte brzy hlad. Když k zelenině přidáte ještě obiloviny nebo luštěniny, vytvoříte tak nutričně bohatší oběd, který vás zasytí na delší dobu, a ještě si skvěle pochutnáte. V následujícím receptu je použita kombinace červené čočky a pohanky. Výhody červené čočky jsou obecně známy, červená čočka je hotová během chvíle, nepotřebuje zdlouhavé namáčení ani vaření a je lépe stravitelná. Pohanka je skvělou plodinou, kterou by do svého jídelníčku měli zařadit všichni, kteří chtějí dbát na zdravou výživu. V receptu je dále použita kombinace sezonní zeleniny – rajčata, papriky, okurky a mrkve. Tečku pokrmu dodávají slunečnicová semínka.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 100 g červené čočky
- 100 g pohankové lámanky
- 1 mrkev
- 1 cibuli
- 2 rajčata
- asi půlku salátové okurky
- 1 bílou papriku
- hrst slunečnicových semínek
Na zálivku si přichystejte:
- 1 lžíci vinného octa
- 2 lžíce sezamového oleje
- sůl a pepř
- 1 lžičku hořčice
Krok 1
V prvním kroku si přichystáme pohanku a čočku, obě propereme. Pohanku namočíme na půl hodiny do vlažné vody, přibližně v poměru 1:2. Propláchnutou červenou čočku zalijeme vodou a rovnou přivedeme k varu, po 10 minutách by měla být měkká. Nelekněte se, že varem změní barvu na žlutou. Nabobtnalou pohanku uvaříme doměkka, trvá to asi 5 minut. Obě plodiny následně smícháme a necháme odstát.
Krok 2
V dalším kroku si oloupeme cibuli a mrkev a očistíme zbylou zeleninu. Cibuli nasekáme nadrobno. Ostatní zeleninu nakrájíme na podobně velké kostičky. Všechno společně smícháme. Následně si prošleháme ingredience na zálivku a zeleninu s ní přelijeme. Slunečnicová semínka opražíme na sucho na pánvi. Asi dvě třetiny zamícháme do salátu, zbytek si necháme na ozdobu.
Krok 3
Nakonec smícháme zeleninový salát s pohankou a červenou čočkou, posypeme zbylými slunečnicovými semínky a podáváme. Přeji dobrou chuť!
Pokud si salát berete v misce nebo skleničce do práce, nechte si zálivku zvlášť a použijte ji až těsně před podáváním. Jednak tím zůstane zelenina déle čerstvá a také tím předejdete tomu, aby se vám zálivka ze salátu vylila do kabelky. Zelenina samozřejmě pustí šťávu a tím se zálivka naředí a snáze vyteče.