Jak na vepřový katův šleh s dvojími paprikami | recept
Vepřový katův šleh | recept. Katův šleh je oblíbené hospodské jídlo, které se však bohužel netěší dobré pověsti. Pokud si ho ale připravíte v pohodlí domova, nemusíte se bát nepříliš čerstvých ingrediencí a ještě si dobře pochutnáte. Katův šleh patří k rychlovkám, které zvládnete připravit i večer po práci. Základem jsou nudličky z vepřového masa. Nesmí chybět cibule a poměrně velké množství papriky, ideální je kombinace červené a bílé, rozhodně však použijte špičaté papriky, někdy nazývané zeleninové. Pokrm dochutí rajský protlak, kečup a worcester. Jako přílohu můžete zkusit jakoukoli úpravu brambor, skvělá i když netradiční je k tomuto jídlu pohanka.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 600 g vepřové kýty
- 3 cibule
- 1 a ½ zelené papriky
- 1 a ½ červené papriky
- 1 rajský protlak
- 3 lžíce kečupu
- 1 chilli paprička
- rostlinný olej na orestování
- worcester, sůl a pepř na dochucení
Krok 1
Jako první si připravíme maso. Nakrájíme ho na tenké nudličky. Na pánvi rozehřejeme několik lžic oleje a orestujeme na něm maso ze všech stran dozlatova.
Krok 2
Mezitím si očistíme zeleninu, cibuli oloupeme a z paprik odstraníme semínka. Cibuli nasekáme nadrobno. Papriky nakrájíme na nudličky. Když začne maso zlátnout, přidáme cibuli i papriku, promícháme a necháme chvíli společně opékat. Pokud máte rádi ostrá jídla, přidejte jednu nadrobno nasekanou chilli papričku, popřípadě trochu chilli koření nebo lžičku oblíbené chilli omáčky.
Krok 3
Po pěti minutách přidáme rajský protlak a kečup, trochu podlijeme vodou a krátce povaříme. Jakmile bude maso i zelenina měkké, ztlumíme plamen. Nakonec přidáme worcester, sůl a pepř, množství volíme dle chuti. Ještě jednou asi minutu povaříme a poté stáhneme z plamene.
Krok 4
Když máme pokrm dochucený, rozdělíme ho na jednotlivé porce a podáváme např. s vařenou pohankou, případně s chlebem nebo bramborami.