Jak uvařit rychlou omáčku z cukety | recept
Rychlá omáčka z cukety | recept. Cuketová sezóna je v plném proudu a vy už si s nimi nevíte rady? Zkusili jste je usmažit, zapéct, schovat do buchty, ale co jednoduchá omáčka k těstovinám? Z cukety lehce vykouzlíte výborný oběd v italském duchu nebo rychlou večeři. Nejen že si skvěle pochutnáte, ale také posílíte své zdraví. Cuketa je nízkokalorická, obsahuje mnoho minerálů a vitaminů a má hojivý účinek na trávicí systém. Nejvíce zdraví prospěšných látek skrývá cuketa ve své slupce.
Co je potřeba
Množství je uvedené pro 2-3 porce:
- 1 cuketa
- 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
Krok 1
Cuketu pečlivě omyjeme a celou ji nastrouháme na struhadle nahrubo. V případě, že máme cuketu starší nebo přerostlou, oloupeme ji a odstraníme z dužniny semínka.
Krok 2
Na hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej. Oloupané stroužky česneku rozmačkáme na olej a necháme rozvonět. Dáváme pozor, abychom česnek nepřipálili, byl by pak hořký.
Krok 3
Přidáme nastrouhanou cuketu a dle chuti sůl a pepř (nejlépe čerstvě rozdrcený). Krátce osmažíme a na středním plameni dusíme asi 20 minut. Cuketa pustí vodu, změkne a změní konzistenci na kašovitou.
Krok 4
Na závěr přimícháme zakysanou smetanu, krátce prohřejeme a můžeme podávat. Tato rychlá cuketová omáčka se výborně hodí k těstovinám, ozdobit ji můžeme lístky čerstvé bazalky.
Tip:
Omáčku z cukety posypte jemně strouhaným sýrem parmazánového typu a vytvoříte pochoutku jako vystřiženou z italské kuchařky.