Jak uvařit domácí jáhlové noky s omáčkou z čerstvého sýra a bylinek | recept
Jáhlové noky s omáčkou z čerstvého sýra a bylinek | recept. Noky se obvykle uplatňují jako poněkud zdravější alternativa ke knedlíkům, ačkoli jde mnohdy o totéž. Podle níže uvedeného receptu si však uvaříte noky z jáhel a špaldové mouky, které jsou syté a přitom ze zdravějších surovin než klasické. Příprava jáhlových noků je jednoduchá a poměrně rychlá. Noky můžete doplnit omáčkou z čerstvého sýra a bylinek, kterou si zvládnete přichystat během krátké chvíle. Příprava tohoto bezmasého pokrmu není složitá, zvládne ji i nepříliš zkušený kuchař.
Co je potřeba
Na jáhly budete potřebovat:
- 200 g jáhel
- 100 g špaldové mouky (hruběji mleté)
- 1 vejce
- sůl a pepř
- olivový olej na polití
Na omáčku si přichystejte:
- 100 g čerstvého sýra
- smetana na rozředění
- 1 jarní cibulka
- bylinky dle chuti (pažitka, rozmarýn,…)
- sůl a pepř
- 1 lžíce másla na zakápnutí
Krok 1
Jako první je třeba rozemlít jáhly, těsto na noky pak lépe drží. Postačí i mlýnek na kávu. Jáhly spařte vroucí vodou a krátce povařte, aby změkly.
Krok 2
Poté je nechte zchladnout. Následně přisypte asi polovinu špaldové mouky a zašlehávejte ji metličkou, zapracujte vejce, sůl a pepř a zbylou mouku, míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Podle potřeby můžete část mouky nahradit obyčejnou hrubou moukou nebo krupicí. V hlubším hrnci přiveďte k varu vodu. Lžičkou pak vykrajujte noky a vhazujte je do hrnce. Hotové jsou během 3-5 minut, jakmile vyplavou, můžete je děrovanou lžící vyndávat.
Krok 3
Uchovejte je v jiném hrnci, přikrytém pokličkou. Uvařené noky polijte trochou olivového oleje a opatrně promíchejte, aby se neslepily.
Krok 4
Nakonec si přichystejte omáčku. Jarní cibulku omyjte, zbavte oschlých lístků a nasekejte nadrobno. Čerstvý sýr rozmíchejte spolu s trochou smetany, přidejte sůl a pepř a jarní cibulku. Bylinky operte, nakrájejte je a přisypte je do omáčky.
Krok 5
V posledním kroku si rozehřejte trochu másla. Noky rozdělte na talíře, polijte máslem, poklaďte je omáčkou a podávejte.