Jak připravit zapečený bramborový guláš | recept
Zapečený bramborový guláš | recept. V létě nikdo z nás nechce trávit čas v kuchyni při vaření. Proto vám nabízím dnešní recept na zapečený bramborový guláš, při jehož realizaci budete u sporáku jen krátkou dobu, zbytek za vás „uvaří“ trouba. Předpis je pro 4 nepříliš velké jedlíky, množství surovin si případně upravte podle svého. Vyzkoušejte si připravit snadný a chutný zapečený guláš z brambor a hovězí kližky.
Co je potřeba
- 750 g brambor
- 2 větší papriky
- 500 g hovězí kližky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- mletý pepř
- sladká paprika
- sůl
- sádlo
- voda nebo vývar
Krok 1
Na sádle dozlatova usmažíme pokrájenou cibuli, přidáme česnek a vše zaprášíme mletou sladkou paprikou. Ihned poté přidáme na kostky nakrájené hovězí maso. Vše osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme. Pod poklicí dusíme asi 30 minut. Podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.
Krok 2
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Guláš budeme péci v nádobě s vyšším okrajem. Pekáček vymažeme sádlem a naskládáme jako první vrstvu bramborové plátky. Brambory osolíme a opepříme.
Krok 3
Na bramborovou vrstvu přidáme na proužky nakrájenou papriku. Kdo má rád, může dát pálivou slovenskou papriku nebo do sladkých paprik přidat feferonku. Na papriku položíme podušené hovězí maso a zakryjeme ho zbytkem brambor. Na brambory dáme několik hoblinek sádla nebo je potřeme olejem.
Krok 4
Vše zakryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 °C do změknutí brambor i masa. Na závěr zvýšíme teplotu na maximum a odstraníme poklici, aby se vytvořila zlatá kůrka. Guláš bude hotový asi za hodinu. Přeji dobré chutnání.