Jak na zdravou domácí ovocnou zmrzlinu | recept
Domácí ovocná zmrzlina | recept. Chcete se v horkém letním počasí zdravě osvěžit? Skvělou a velmi chutnou možností, kterou milují děti i dospělí, je zmrzlina. Zkuste jednoduchou a rychlou přípravu domácí ovocné zmrzliny. Zmrzlina není příliš sladká a je velmi vhodnou alternativou, pokud chcete mlsat zdravě.
Co je potřeba
- 1 hrnek libovolného mraženého ovoce
- 4 lžíce tvarohu
- 6 lžic smetany z kravského mléka
- 3 lžíce medu či datlového sirupu
- výkonný mixér
Krok 1
Zmrzlinu můžete připravit třeba z jahod, je také možné nakombinovat právě dozrávající maliny a rybíz, přidat borůvky a ostružiny a vytvořit si tak vlastní směs lesního ovoce. Zkuste také zužitkovat přezrálé banány a vyrobit si výbornou banánovou zmrzlinu s opravdovou banánovou chutí.
Krok 2
Jak postupovat při výrobě domácí ovocné zmrzliny:
Jednotlivé druhy ovoce nebo ovocnou směs si předem zamrazíme. Větší ovoce nakrájíme na kousky.
Krok 3
Do výkonného mixéru, který se dá použít i na mixování ledu, nasypeme hrnek libovolného mraženého ovoce, přidáme 4 polévkové lžíce tvarohu, 6 lžic smetany a 3 lžíce medu.
Krok 4
Mixujeme, dokud nemá zmrzlina správnou konzistenci. Zmrzlinu můžeme dozdobit mraženým či čerstvým ovocem a lístky meduňky či máty.
Krok 5
Místo zmrzliny si můžeme vyrobit domácí ovocné nanuky. Ty připravíme tak, že rozmixujeme čerstvé ovoce s tvarohem, smetanou a medem, přidáme několik celých kousků ovoce, směs nalijeme do nanukové formy a dáme zamrazit. Tyto domácí ovocné nanuky jsou vhodnou alternativou zejména pro děti.
V případě laktózové intolerance můžeme použít bezlaktózový tvaroh dostupný v některých supermarketech. Smetanu z kravského mléka můžeme nahradit sójovou či rýžovou smetanou, případně kokosovým krémem.
Zmrzlina se dá dosladit také datlovým sirupem či nerafinovaným třtinovým cukrem.