Jak připravit lehký letní salát z kedlubny | recept
Lehký letní salát z klednubny | recept. V létě, více než kdy jindy, obohacujme jídelníček saláty z čerstvé sezonní zeleniny. Jsou zdravé, tuzemská zelenina je v sezoně nejchutnější a s přídavkem šunky, sýra nebo vajec snadno zhotovíme rychlou večeři. V době, kdy je přebytek kedlubnů, vyzkoušejte salát se smetanou, vejcem a šunkou. Chutná dobře, zasytí a pokud zaměníte smetanu za bílý jogurt, je vhodný i pro dietáře. Poměr surovin uvádím orientačně.
Co je potřeba
- 1 větší kedluben
- 100 g šunky
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 80 g zakysané smetany
- sůl
- vinný ocet
- kopr
Krok 1
Větší kedluben oloupejte a rozstrouhejte na nudličky. Použijte struhadlo, kterým strouháte jablka na závin. Nezáleží na tom, jaký kedluben bude (modrý, Gigant, zelený), ale nesmí být dřevnatý.
Krok 2
Vejce uvařená natvrdo oloupejte a protlačte kolečkem na krájení brambor. Šunku nakrájejte na proužky a kopr nožem nasekejte nadrobno. Vše přidejte ke kedlubně, ochuťte solí, lžičkou vinného octa, zalijte smetanou a promíchejte.
Krok 3
Salát můžete ihned podávat s pečivem. Připravujte ho jen v množství pro okamžitou spotřebu. Odležením se uvolňuje voda z kedlubnových nudliček a salát již není tak chutný.
Víte jak snadno oloupete čerstvá vejce? Po uvaření slijte horkou vodu, vejci v hrnci uzavřeném poklicí potřeste tak, až se skořápky rozbijí. Pak pod tekoucí studenou vodou skořápky lehce sloupnete.