Jak na míchaný salát se lněnými semínky, pečenou červenou řepou a petrželkovými krutony | recept
Jak na míchaný salát se lněnými semínky, pečenou červenou řepou a petrželkovými krutony | recept. Saláty jednoduše patří k teplejším částem roku. V této době je zelenina nejšťavnatější a nejlepší, navíc není z dovozu jako v zimě. Pokud vám dochází nápady nebo máte prostě rádi nové tipy, nechte se inspirovat následujícím receptem. Vedle hlávkového salátu v něm upotřebíte červenou řepu, kterou lze sehnat i čerstvou z letošní úrody, případně další zeleninu dle vaší chuti. K salátu si připravte i vynikající krutony s čerstvou petrželkou. Nezanedbatelnou složkou tohoto salátu jsou zdraví prospěšná lněná semínka, pomáhají například při trávicích obtížích a mnoha dalších.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 hlávkový salát
- 1 pečenou červenou řepu
- několik ředkviček
- kousek okurky
- půlka červené papriky
- hrst čerstvé petržele
- 2 včerejší housky nebo 2 větší krajíce chleba
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- sůl a pepř
Na zálivku:
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- hrst lněných semínek (případně kombinace se slunečnicovými)
- špetka drceného římského kmínu, sůl a pepř
Krok 1
V prvním kroku opereme salát a osušíme ho jako obvykle ideálně v odstředivce. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme nadrobno. Upečenou červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Všechnu připravenou zeleninu nasypeme do hlubší mísy a natrháme k ní salát na velikost sousta. Důkladně všechno promícháme.
Krok 2
V dalším kroku si přichystáme petrželové krutony. Včerejší změklé pečivo nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje a pečivo na něm opečeme. Mezitím si opereme petrželku a nasekáme ji nadrobno. Jakmile jsou krutony hotové, stáhneme pánev z plamene, osolíme, opepříme a přidáme petrželku. Důkladně promícháme.
Krok 3
Nakonec si připravíme zálivku na salát. Na pánvi na sucho opražíme lněná (případně i slunečnicová semínka). Lněná semínka pak nejlépe lehce podrtíme, aby se narušila nestravitelná slupka a naše tělo je dokázalo zpracovat a využít zdraví prospěšné látky v nichž obsažené. V menší misce prošleháme olivový olej s citronovou šťávou, přidáme semínka, koření a promícháme.
Krok 4
Zálivkou přelijeme salát. Salát před podáváním posypeme petrželkovými krutony. Přeji dobré chutnání!