jaktak.cz

Jak udělat salát z mladého zelí s jablkem a kešu oříšky s jogurtovou zálivkou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Salát z mladého zelí s jablkem a kešu oříšky s jogurtovou zálivkou | recept. Sezóna čerstvé zeleniny je v plném proudu. Mezi čerstvou a v tuzemsku vypěstovanou zeleninu patří i mladé zelí. Je křupavější a šťavnatější. Připravte si z něj salát podle následujícího receptu. Vedle zelí v salátu figurují jablka a kešu oříšky. Zálivka na salát se skládá z jogurtu, olivového oleje, octa a koření. Příprava salátu je jednoduchá a i poměrně rychlá. Jogurtová zálivka se postará o skvělé dochucení zelného základu.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na salát:

  • 1/2 hlávky mladého zelí
  • 2 jablka (nejlépe červená, ale postačíte si i se zeleným)
  • 1 jarní cibulku
  • hrst kešu oříšků

Na zálivku si přichystejte:

  • 3 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř, špetka drceného fenyklu

Krok 1

Jako první je potřeba zpracovat zelí. Odkrojte půl hlávky, druhou, kterou nebudete potřebovat, zabalte na těsno do potravinové fólie a uchovávejte v lednici. Při správném zabalení vydrží takto i několik týdnů. Zelí propláchněte a osušte v odstředivce na salát, poté ho nasekejte nebo nakrájejte na malé kousky. Připravené zelí nasypte do hlubší mísy. Jarní cibulku operte a nasekejte na tenké plátky a přidejte ji k zelí.

Krok 2

Jablka rozkrájíme na čtvrtky a zbavíme je jádřinců. Nejlépe se v salátu vyjímají červená jablka, vedle chuti totiž mají i estetický efekt. Pokud už máte, můžete použít i letní červená jablíčka. Pro tu správnou chuť si však postačíte i se zelenými jablky. Jablka nakrájejte na kostičky a přisypte je do mísy k zelí.

Krok 3

Zeleninu promíchejte a pusťte se do přípravy zálivky. V menší mističce prošleháme metličkou jogurt, olej, ocet a hořčici. Dochutíme solí a pepřem a případně drceným fenyklem.

Krok 4

V dalším kroku nasekejte kešu oříšky na menší kusy, stačí nožem, není třeba ani žádoucí je mlít příliš najemno. Asi dvě třetiny oříšků přidejte do salátu, přelijte ho zálivkou a důkladně promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně obalila a ochutila zálivkou a rovnoměrně se rozmístily ořechy.

Krok 5

Hotový salát rozdělíme do misek nebo na talíře, posypeme zbylými kešu ořechy a podáváme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-salat-z-mladeho-zeli-s-jablkem-kesu-orisky-s-jogurtovou-zalivkou-recept.html