Jak na omega 3 mastné kyseliny | seznam potravin
Omega 3 mastné kyseliny jsou důležitou součástí naší stravy, protože si je naše tělo nedokáže vyrobit. Jsou potravou pro náš mozek, správný vývoj a růst, působí proti zánětům a jako prevence mnoha chorob. Většina lidí jich má nedostatek, proto bychom měli myslet na jejich příjem. Velmi důležité jsou především pro těhotné a kojící ženy, pro osoby s onemocněním srdce a cév, při diabetu apod. Kde je najdeme? V tučných rybách, lněném semínku a oleji, ořeších, luštěninách či v pšeničných klíčcích.
Krok 1
Jak je to s omega 3 a omega 6? Omega 6 patří také mezi esenciální mastné kyseliny, máme jí většinou ve stravě nadbytek a může způsobovat záněty. Proto bychom měli vyhledávat potraviny s vysokým obsahem omega 3 a zároveň s ideálním poměrem těchto dvou kyselin.
Krok 2
Omega 3 a ryby – na rybí olej nemá většina z nás právě pěkné vzpomínky, naštěstí je nyní k dostání v tabletách a jeho nepříjemnou chuť tak nemusíme zakoušet. Jak je to však s nutností konzumace ryb bohatých na omega 3? Je pravdou, že tučné ryby z chladných vod, jako losos, ančovičky, sardinky, sleď a makrela, mají vysoký obsah této kyseliny, ale na druhou stranu jsou v současnosti ryby kontaminované těžkými kovy, např. rtutí, polychlorovanými bifenyly a pesticidy ze znečištěných moří. Pokud zvolíme ryby a rybí olej v tabletách, pohlídejme si původ ryb (ne z umělých chovů) a kvalitu a čistotu produktu!
Krok 3
Rostlinné zdroje omega 3 (seřazené sestupně):
Lněný olej (přibližně 60% omega 3) – lisovaný ze lněného semínka je nejznámějším a nejbohatším zdrojem. Používáme jen ten za studena lisovaný, čerstvý, skladovaný v tmavé skleněné lahvi a v chladu, nejlépe v bio kvalitě. Olej nesmí být starý, žluklý a hořký, protože ten by našemu zdraví spíše ublížil než prospěl. Doporučuji kupovat v malém množství (100–200 ml).
Dávkování: pro prevenci se doporučuje 1 až 2 čajové lžičky, při potížích až 2 lžíce polévkové
Použití: Olej se používá se studena, nesmí se zahřívat. Buď si dáme lžičku samotného oleje nebo si jím dochutíme salát, podušenou zeleninu, rýži či bramborová jídla. Má ořechovou chuť.
Krok 4
Konopný olej (přibližně 20 % omega 3) – je jedním z nejzdravějších olejů, obsahuje vyvážený poměr omega 3 a 6 a také mnoho cenných látek. Proti lněnému oleji je chutnější, zato dražší. Doporučuje se také uchovávat v chladu a temnu a kupovat raději menší balení.
Dávkování: 1 polévková lžíce denně
Použití: za studena, např. do salátů, k namáčení pečiva, k dušené zelenině
Krok 5
Lněné semínko – nejlépe čerstvě podrcené nebo namleté, protože rychle žlukne. Celé semínko tělo nevyužije, proto je třeba jej podrtit nebo pořádně rozkousat.
Dávkování: 2 až 4 polévkové lžíce denně (max. 60 g)
Použití: semínka je nejlepší předem namočit do vody přibližně na 8 hodin a tím je aktivovat. Lze je sypat do jogurtu, na kaši, do těsta na chléb, vařit spolu s rýží či jinými obilovinami, nebo si připravit odvar a vypít. Pomáhá při zácpě a doporučuje se i těhotným ženám pro usnadnění porodu.
Krok 6
Další zdroje omega 3 jsou – vlašské ořechy a ořechový olej, chia semínka, fazole, sójové boby (vyzkoušejte tempeh), tofu, řepkový olej, listová zelenina – špenát, brokolice, bobulovité ovoce – jahody, maliny, pšeničné klíčky a další obiloviny, luštěniny i ořechy.
Zdroje omega 3 ideálně střídejme.
Konzumaci konkrétních potravin konzultujte se svým lékařem.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.