Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uchovat libeček na zimu | recept na domácí polévkové koření

Jak uchovat libeček na zimu | recept na domácí polévkové koření

Libeček je vytrvalá rostlina vysoká asi 2 metry. Pochází ze Středozemí a po Evropě ho rozšířili jako lék křesťanští mniši. V současnosti je libeček ozdobou mnoha venkovských zahrádek. Daří se mu na slunci i v polostínu, vyžaduje výživnou, dostatečně vlhkou půdu a hlavně dostatek místa. Libeček obsahuje mnoho éterických olejů, lidově se mu říká maggi koření. V kuchyni se přidává do polévek, k luštěninám, bramborám a masu. Kořen a semena libečku se používají v lidovém lékařství. Nať libečku podporuje dobré trávení, je ale velmi aromatická, dávkujte ji opatrně. V těhotenství se libeček nemá užívat, může dráždit ledviny. V článku vám poradíme, jak si libeček uchovat na zimu.

 

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.