Jak udělat rychlou snídani nebo svačinu z vajec | 2 recepty
Vaječná snídaně či svačina | 2 recepty. Vejce jsou potravinou, která by pro svůj obsah vitaminů a bílkovin neměla v jídelníčku chybět. Jsou lehce stravitelná, některé zdroje uvádějí, že žloutek až 100%. Pozor při konzumaci si musejí dávat lidé s vysokou hladinou cholesterolu, ti by neměli jíst vaječný žloutek. Pro zdravé osoby není 1 vejce denně zdravotní riziko, pokud ve stravě nepřijímají jiné potraviny s vysokým obsahem cholesterolu. Dnes doporučujeme k vyzkoušení dva recepty na vydatnou vaječnou snídani nebo svačinu.
Co je potřeba
- šunka nebo libové uzené maso
- vejce
- jarní cibulka
- sůl
- mletý pepř
- strouhaný sýr
- starší houska
- zelenina podle chuti
Krok 1
Starší housku nebo rohlík příčně rozpůlíme a vydlabeme střídku. Housku uvnitř potřeme trochou másla, vyložíme plátky šunky a na ně vyklepneme celé vejce. Osolíme, opepříme, přidáme papriku a popř. strouhaný sýr.
Krok 2
Rohlík naplníme stejně, jen šunku pokrájíme na proužky, přidáme ostatní suroviny a střídku z pečiva. Vyklepneme do směsi vejce, promícháme a naplníme rohlíky. Pečivo přiklopíme druhou částí a necháme zapéct v troubě.
Krok 3
Klasická vejce se šunkou chutnají asi každému. Na jejich zhotovení potřebujeme silnější plátky šunky, které opečeme z obou stran na pánvi potřené tukem. Opečenou šunku na pánvi poskládáme do kruhu tak, aby uprostřed bylo prázdné místo. Do něj vlijeme mírně rozšlehaná vejce, osolíme, opepříme a usmažíme.
Krok 4
Aby vajíčko rychleji ztuhlo, pánev přiklopíme poklicí. V průběhu smažení nadzvihneme obracečkou okraj omelety, aby bílek zatekl pod šunku a vytvořila se nám „placka“, která drží pohromadě. Podle chuti necháme žloutek zcela ztuhnout či necháme tekutý. Podáváme s čerstvou zeleninou a pečivem.