Jak upéct domácí piškoty | recept
Domácí piškoty | recept. Až vyzkoušíte tento recept na lahodné domácí piškoty, už je nikdy nekoupíte v obchodě. Domácí piškoty jsou voňavé, nejsou tak tvrdé a jejich příprava je velmi snadná a rychlá. Během půlhodinky je hotovo. Doporučuji upéct dvojitou dávku piškotů, jen se po nich zapráší.
Co je potřeba
- 3 celá vejce
- 75 g krupicového cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 20 g kukuřičného škrobu Maizeny
- citronová kůra
- na posyp směs cukru moučky a krupice v poměru 2:1
Krok 1
Z vajec oddělíme bílky od žloutků a každé dáme zvlášť. Ke žloutkům přidáme rozstrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, krupicový cukr a ušleháme do pěny. Pak přidáme mouku se škrobem a důkladně promícháme.
Krok 2
Bílky ušleháme do pevného sněhu. Sníh musí tvořit špičky, musí být opravdu tuhý, od toho se odvíjí kvalita piškotů.
Krok 3
Do utřené žloutkové směsi vyklopíme sníh a vařečkou ho zlehka převracíme a spojíme s těstem. Nemícháme příliš razantně, aby sníh neklesl a hotové piškoty zůstaly nadýchané. Těsto přendáme do cukrářského sáčku a na papír na pečení stříkáme piškoty. Klademe je dále od sebe, pečením nabudou. Výška syrového piškotu by měla být alespoň 0,5 cm.
Krok 4
Piškoty na plechu pocukrujeme směsí moučky a krupice, necháme 5 minut a po 5 minutách znovu pocukrujeme. Jakmile se cukr vsákne, piškoty vkládáme do trouby. Troubu předehřejeme na 175 °C a cukrovinky pečeme asi 15 minut. Po vychladnutí uložíme. Piškoty vydrží až 3 týdny.