Jak udělat ředkvičkový salát se zelím | recept
Ředkvičkový salát se zelím | recept. Sezona čerstvé tuzemské zeleniny v obchodech začíná rychlenými ředkvičkami. Ředkvička se pěstuje pro křehké a chutné bulvičky různého tvaru a v současné době i rozmanitých barev. K jídlu se hodí i mladé šťavnaté lístky. Ředkvičku jíme ponejvíce syrovou a to buď k chlebu s máslem, v salátech, pomazánkách nebo se jimi zdobí pokrmy. Někde se ředkvičky nakládají jako okurky. Ředkvička podušená na másle a usmažená s vajíčky chutná jako smaženice z hub. Nejhodnotnější, co se týká obsahu vitaminů, je ředkvička syrová. Zkuste si udělat salát z ředkviček.
Co je potřeba
- 1 svazek ředkviček
- ¼ l hrnek jemně krouhaného bílého zelí (i čínské nebo pekingské)
- 100 g majolky
- 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
- citronová šťáva nebo vinný bílý ocet
- sůl
- 3 jarní cibulky
Krok 1
Zelí očistíme a nakrájíme ručně nebo pomocí kuchyňského robotu na nudličky. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky. Z jarní cibulky odstraníme vrchní poškozené vrstvy, zkrátíme nať a nakrájíme na kolečka. Zeleninu v misce osolíme, popř. opepříme a dobře promícháme.
Krok 2
Majonézu rozředíme jogurtem a okyselíme. Pokud je směs příliš kyselá, srazíme kyselost kávovou lžičkou cukru. Poté vlijeme na zeleninu a společně promícháme.
Krok 3
Hotový salát necháme v chladničce do druhého dne proležet. Bude mít lepší chuť, chutě se propojí a salát je vyvážený a křupavý. Podáváme s pečivem. Přeji dobré chutnání!