Jak působí antioxidanty a kde je najdeme
Antioxidanty jsou látky, které zabraňují působení volných radikálů.
Za normálních podmínek existuje mezi antioxidanty a volnými radikály rovnováha. Dojde-li však k narušení této rovnováhy, je potřeba přísun antioxidantů zvýšit.
Jak antioxidanty působí a kde je najdeme?
Co je potřeba
Antioxidanty
Krok 1
Volné radikály
Volné radikály mohou v organismu napáchat nevratná poškození. Způsobují oxidační stres, pozměňují strukturu buněk, způsobují rychlé opotřebování tkáňových buněk, můžou způsobovat nádorové bujení atd.
Krok 2
Porušení rovnováhy mezi antioxidanty a volnými radikály
Pokud však dojde k porušení rovnováhy mezi antioxidanty a volnými radikály, pak příjem antioxidantů může například zmenšit riziko rakoviny (prostaty, děložního čípku, rakoviny trávicího traktu) nebo zabránit oxidaci LDL cholesterolu (ochrana před kardiovaskulárními onemocněními).
Krok 3
Co jsou silné antioxidanty
Jsou to například:
- vitamíny C, A, E,
- beta-karoten,
- lykopen,
- zinek,
- měď.
Krok 4
Kdy je třeba zvýšený přísun antioxidantů
Zvýšený přísun antioxidantů je třeba u lidí, kteří pracují ve znečištěném prostředí, kouří, jsou vystaveni stresu a velké psychické zátěži, trpí degenerativním onemocněním, pobývají déle na slunci atd.
Krok 5
Jaké potraviny jsou bohaté na antioxidanty
- Zelenina
Rajčata, brokolice, kapusta, červená řepa, papriky, listová zelenina, špenát, zelí, česnek, cibule, řeřicha, tykev, mrkev, hrášek, kopr atd.
- Ovoce
Černý rybíz, borůvky, brusinky, jahody, maliny, třešně, hroznové víno, švestky, jablka, citrusy, kiwi, avokádo, rozinky atd.
- Bylinky
Rozmarýn, máta peprná, šalvěj, tymián, oregano, zelený čaj atd.
Se zvyšujícím se věkem klesá množství antioxidantů, které se přirozeně vyskytují v našem těle. Postupně nám ubývá energie a spouští se degenerativní změny. Proto dbejte na kvalitní zdravou stravu s dostatkem zeleniny a ovoce. Zelenina a ovoce obsahuje kromě antioxidantů i velké množství dalších prospěšných látek.