Jak vybrat jednorázové nádobí? Luxusní ekologické nádobí na každou společenskou akci
Kdykoliv se chystáte pořádat nějakou společenskou událost pro větší počet lidí, pravděpodobně vás napadne, že by vám přišlo vhod jednorázové nádobí. Ušetřili byste si práci s umýváním použitého nádobí po oslavě a nebylo by třeba shánět nebo kupovat větší počet ladících sad, které doma běžně nevyužijete. Jenže jednorázové nádobí je tak nevzhledné a vyrábí se z plastu… Nebo snad ne?
Co je potřeba
Jde to i jinak!
Pokud patříte mezi ochránce životního prostředí, nebo chcete na hosty udělat dobrý dojem, pravděpodobně se klasickému jednorázovému nádobí spíše vyhýbáte. Věděli jste ale, že na současném trhu lze sehnat designové kousky, které si nezadají s těmi nejhezčími sadami porcelánového nádobí? A navíc se vyrábí i z plně recyklovatelných materiálů. Existence těchto ekologických kousků nádobí a obalových materiálů byla i pro nás novinkou, pojďme si tedy přiblížit, jaké varianty jsou k dispozici.
Krok 1
Cukrová třtina
Vlákna cukrové třtiny hrají mezi materiály používanými na výrobu designového jednorázového nádobí prim. Tyto výrobky se mohou pochlubit značnou pevností a voděodolností, ačkoliv působí lehce a elegantně. Na rozdíl od plastu jsou chuťově neutrální, perfektní gastronomický zážitek je tedy zaručen. Cukrová třtina je zdravotně zcela nezávadná, vhodná i pro alergiky a astmatiky. Již po dvou měsících ji lze bez problémů nechat rozložit v domácím kompostu.
Krok 2
Palmové listí
Nádobí z palmového listí je velmi nenáročné na výrobu a nijak nezatěžuje životní prostředí. K jeho výrobě totiž postačí odpadnutý a sebraný palmový list, který se vytvaruje a ořeže do požadované formy a velikosti. Tento ekologicky přátelský materiál nabízí jedinečné designové možnosti, protože každý kousek nádobí má unikátní kresbu a odstín.
Krok 3
Bambus
Dalším ekologicky obnovitelným zdrojem, který lze využít v gastronomii, je bambus. Vyrábí se z něj především napichovátka a špízové jehly, ale i příbory a asijské jídelní hůlky.
Krok 4
Bioplast
Zvláštní kategorii ekologického nádobí představují výrobky z bioplastu. Nevíte-li, co si pod tímto termínem představit, jde o materiál vyrobený z přírodních škrobů získaných z kukuřice, řepy a obilnin. Nejsou v něm obsaženy žádné chemické sloučeniny ani karcinogeny či jiné zdraví škodlivé látky a kompostováním se rozkládá na biomasu. Bioplastové nádobí je velmi odolné, takže se hned tak nerozbije, na potravinách nezanechá pachuť a umožňuje ohřev v mikrovlnné troubě.
Krok 5
Kam na designové ekologicky přátelské nádobí?
Jedničkou v oblasti luxusního jednorázového nádobí je u nás internetový obchod Cater.cz. Jeho ucelená nabídka designově výjimečných sad, z nichž mnoho je vyrobeno právě v ekologické variantě, uspokojí jak jednotlivce, tak firmy, svatební agentury, hotely, restaurace, cateringové společnosti a teambuldingové agentury. Specialisté z Cater.cz pomohou všude, kde je třeba honosné jednorázové nádobí pro větší společnost.